Анализ на презентацията на Логън Лаплант

by admin on 19.01.2014

Анализ на презентацията на Логън Лаплант

Hackschooling Makes Me Happy: Logan LaPlante at TEDxUniversityofNevada

http://tedxtalks.ted.com/video/Hackschooling-Makes-Me-Happy-Lo;search%3A/

Оратор – особености: Логън Лаплант е на 13 години. Той е млад, но говори уверено и непринудено. Поканен е да изнесе презентация на TEDx, защото е представител на едно ново поколение деца, които се обучават вкъщи, без да имат ясно структуриран учебен план и чиито уроци са по-практически насочени.

Комуникативна/реторична ситуация: TED (на английски: Technology Entertainment and Design) е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване”. TEDx е програма с местни самостоятелно организирани събития, които събират хора, за да споделят своите преживявания подобно на TED.

Аудитория – особености: Презентацията на Логън е част от TEDxUniversityofNevada. Това предполага основната част от аудиторията да са млади хора с различни интереси и амбиции. Видеозаписът на презентацията, представен като клип, придобива голяма популярност в социалните мрежи. Гледан е от повече от 3.5 млн души на различна възраст по цял свят.

Жанр/Вид на речта: Емоционална, инспириращ/вдъхновяваща презентация.

Увод, основна част, заключение: В началото на презентацията си Логън поставя основия въпрос, на базата на който ще развие презентацията:

„Какъв искаш да станеш, когато порастнеш?“

Той дава примери за професии, които родителите искат да чуят, а след това обяснява, че всъщност децата имат съвсем различни мечти. Логън говори спокойно, но на моменти в гласа му проличава вълнение и притеснение. Използва шеги, с които успява да спечели публиката, а също така на места е самоироничен. Това са уместни реторични похвати и са използвани уместно и искрено от Логън.

Джон Ленън казва:  „Когато бях 5-годишен, майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище и ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна, написах „щастлив”. Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че те не са разбрали живота.” Подобно на известните певци и музиканти от Бийтълс мечтата на Логън е да остане щастлив и когато порастне. По думите на младия презентатор образованието трябва да предоставя на младите не само определени умения и знания с цел намиране на работа, но и да ги учи как да водят щастлив и природосъобразен живот. За тази цел са необходими повече хакери, но не в смисъла на компютърни хакери, а иноватори, визионери, това са хора с идеи, с нестандартно мислене, нов поглед върху света и достатъчно смелост, за да преследват мечтите си и за да променят света към по-добро. Логън подробно обяснява какво представлява неговото образование, как е структурирано (или по-точно как няма стрикна програма), какви практически уроци има и какви експирименти прави.

В края на презентацията Логън се заиграва със значението на думите, като казва, че е щастлив в Парадайс (Рая), а на заден фон е снимка на върха Парадайс. Върхът и планината са метафора на това, което обича да прави и на това, което иска да постигне в живота си. Карането на ски, както и образованието за него са свобода и начин да бъде щастлив.

Реторични фигури и похвати: Логън говори спокойно без да се замисля. Умело използва както по-сложни думи и изрази, така и по-семпли и ежедневни фрази и жаргони. Шегите му са в подходящите моменти и спрямо подходящите примери. Той допълва презентацията си със снимки, които придават още по-голяма достоверност и искреност на представянето му. В презентацията той цитира Кен Робинсън, един от най-гледаните презентатори в TED, който третира въпроси, свързани с образованието и реформите в него.

Интересна е и самата презентация, която съпътства говоренето, тя не е натоварена с излишни ефекти, а структурирано показва позицията на Логън. Той показва моменти от ученето, в което компютрите  заемат важно място. Визуализацията е умерена, но уместна. Финалът е интересен като визуализация и със завършващата фраза за щастието.

Дрес кодът на младия човек е в съответствие с този на неговото поколения и модата сега.

Особености: Представянето е кратко, забавно и съдържателно. По достъпен начин е представен един нов тип образование, а така донякъде и нов начин на порастване. Това е причината, поради която видеото придобива такава популярност.

Анализът е на © Йоана Маринова, студент от специалност „Европеистика”, Философски факултет, Софийски университет.

Предмет: Презентационни и комуникационни умения, преподавател проф. Мавродиева

Материалът се публикува със съгласието на студента.

Позоваването на автора и Онлайн справочника е задължително.

 

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: