Анализ на речта на Джордж Клуни във филма “Високо в небето” на Джейсън Райтман, по книгата на Уолтър Кърн

by admin on 15.12.2021

„Високо в небето“ е американска драма от 2009 г., адаптация по едноименния роман на Уолтър Кърн. Лентата печели Златен Глобус и БАФТА за най-добър сценарий. В главната роля е Джордж Клуни, който играе специалист по уволнения в корпорациите. Героят му споделя философията си за живота чрез мотивиращи речи по време на целия филм.

Реторична/комуникативна ситуация

Речта се произнася пред голяма публика в конферентна зала на хотел. Ораторът говори на нивото на слушащите зад трибуна. Преди да застане зад трибуната, той разтваря една раница и с усмивка поглежда към аудиторията, задавайки въпроса “Колко тежи животът?”. Зад него има флорален тапет в бежово-кафява гама. В помощ на презентацията има една тонколона вляво на оратора и голямо бяло табло за водене на бележки отдясно.
Ораторът. Неезикови средства в поведението
Райън Бингам (Джордж Клуни) се занимава с уволнение на хора. Фирми наемат неговата, а той прелита милите, за да уволни лично нарочените, което е дарба, защото реакциите варират от заплахи до физически посегателства. Райън е красив строен самотник около 50-те с изтънчени черти, игрив поглед и овладян тембър, облечен с перфектен вкус. Той се чувства чудесно в кожата си, живее в безлично студио и има мечта – да прелети 10 милиона мили и да стане едва седмия с подобен подвиг.
Има семейство, което почти не познава, защото не го вижда. Неговият живот е в самолета и на летището. Има връзка с подобна корпоративна акула, прекарваща по летищата повече време, отколкото вкъщи. Но когато младата надъхана колежка Натали (Ана Кендрик) измисля начин уволненията да стават дистанционно чрез онлайн връзка, Бинам е на път да загуби целия си живот.
За произнасянето на речта си Бинам е избрал костюм в тъмен цвят, бяла риза и червена вратовръзка на малки бежови квадратчета. Обувките са черни официални, прическата е странично-професионална.
По време на речта си ораторът е прав, но тъй като сцената не е много голяма не си позволява да се разхожда. Гледа в публиката докато говори, като погледът обикаля различни части от аудиторията, така че да я покрие напълно.
Помага си с движение на ръцете, но пестеливо. Ораторът говори достатъчно плавно и бавно, така че аудиторията да чуе добре и осмисли казаното. Използват се метафори и шеги, за да се подсили ефекта на въздействие.
Аудитория
Аудиторията е голяма и директна. Речта се произнася на живо пред смесена публика от 150-200 души. Тя има интерес към управлението на човешките ресурси. Възрастта е сходна на тази на говорителя. По реакциите в хода на речта, може да направим извода, че посланията достигат до аудиторията и постигат целите си.
Жанр/Вид
Райън Бингам (Джордж Клуни) разказва за своя опит, свързан с основната тема на речта. Като прекарващ 90% от живота си в облаците, той най-добре знае, че всичко нужно може да се събере само в една раница/куфар. Споделяйки личния си опит, той цели да накара публиката да се замисли над поставените въпроси и сама да открие отговорите. Речта може да се определи като мотивираща и/или вдъхновяваща.
Манипулативни техники
Ораторът говори на публиката честно, като на приятели. Гласът му е спокоен и въздействащ. Той използва хумора, но и бързината на ума си. Изражението на лицето му се променя в унисон със съдържанието на речта, което подсилва посланията.
Увод. Основна част. Заключение
Основната тема на речта е свързана със смисъла на живота. Първата реплика е “Колко тежи животът ви?”. Това кара всеки да се замисли над своя живот. Колко тежи, колко вещи има в раницата, колко хора, защо са там? Ораторът си служи със своята лична история и така скъсява дистанцията с публиката. В основната част разглежда много човешки ситуации и проблеми – за отчуждаването, за не способността за комуникация, за невъзможността да се привържеш към някого, да обичаш. За човешките връзки, за това какво иска в живота си човек и какво прави, въпреки желанията си. Чрез примери противопоставя важността, “тежестта” на вещите и на човешките отношения. Провокира към крайни действия – изгаряне на раницата с вещите в нея, което няма как да остави равнодушен нито един слушател! В заключение на речта, ораторът прави извод и отново задава въпрос – “Всички тези преговори и спорове, тайни и компромиси. Няма защо да носиш цялата тази тежест. Защо не оставиш тази чанта? Колкото по-бавно се движим, толкова по-бързо умираме.”
Една реч, която едва ли ще остави някой равнодушен!
Реторични фигури и похвати
Реторичните фигури и похвати, използвани в речта, целят да въздействат и да мотивират аудиторията. Чрез задаване на реторични въпроси, авторът фокусира вниманието на публиката върху своите разсъждения. Речта е изградена, като въображаем диалог на оратора с публиката. Използването на алегории спомага разбирането на нюансите в речта. А характеризмът /детайлно описване на картина в емоционален план/ обрисува и подсилва влиянието на въображаемата картина в съзнанието на слушателите. Подбудителните изречения на свой ред не остават възможност на публиката да бъде пасивна.
Аргументи
Аргумент на авторитета, на личния опит е основен при изграждането на тази реч. Аргументът за нравствеността ораторът използва във втората част на изявата си.
Послания на филма и речта
Джордж Клуни прави трогателна роля. Чаровникът демонстрира изумителна трансформация от безсърдечен, но преуспял тип, който не трепва при съобщаването на неприятни новини за хиляди хора, през мъж на средна възраст почти без работа, без близки хора и без любов, до отчаян самотник, осъзнал тъжната истина за себе си. Филмът крие много метафори – непрестанните работни полети на Бинам са порива на човек за извисяване. Докато около него хората “политат” от любов или “кацат” принудително заради уволнение, персонажът на Клуни имитира живот, носейки се сред облаците почти 365 дни в годината, в един перфектен строг костюм и с набор отработени лекции и речи, с които да мотивира. А каква е неговата лична мотивация?

© Ваня Печикамъкова, магистърска програма „Публична реч“, НАТФИЗ
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването и цитирането на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: