Анализ на речта на Питър Динклидж при получаване на награда „ЕМИ“

by admin on 18.10.2014

Анализ на речта на Питър Динклидж при получаване на награда „ЕМИ“ за актьро за най-добра поддържаща роля в драматичен сериал през 2011 г.

Реч: (превод на Ели Трендафилова от видеото в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Iu8pSihUJvM)

“Ами, благодаря, уау! Уау, последвах Мартин Скорсезе… Сърцето ми тупти, Вие сте легенда.

Не бих могъл да постигна това без Денис Бениов и Дан Уайс – те са авторите и продуценти на шоуто и те бяха първите, които ми се обадиха и ми казаха за тази роля.

НВО, вие сте просто най-страхотното място, за което може да се работи. Вие позволявате на артистите да творят и това е нещо, което е рядкост, за нещастие.

Бих искал да благодаря на кучегледача ми, името му е Кити, за това, че се грижи за кучето ми Кевин вкъщи в Ню Йорк. Докато аз съм тук.

Спечелих.

А за останалите номинирани, [изрежда всички имена] – хайде, всеки един от вас може да бъде тук горе. Вие сте невероятни актьори и малко от вас аз наричам свои добри приятели.

И, обичам те, Ерика – ти си невероятна! Обичам те!“

Анализ:

Говорителят е актьор, познат най-вече за ролята си като Тирион Ланистър в популярния сериен филм на НВО „Игра на тронове“.  Получава голямо признание от страна на критици, както и от фенове за брилянтното си превъплъщение в героя, а в реалния живот бива описван от колегите си като забавен, остроумен и интелигентен.  Тези му качества се превръщат в негова запазена марка и го доближават още повече до героя, наричан често „любимец на публиката“ в голяма степен и благодарение на брилянтното изпълнение на Динклидж.

В речта си той прави множество паузи, говори с равен тон и като цяло създава усещане у аудиторията за честност и непринуденост на изказа.

Започва с описание на начина, по който се чувства в този момент, като така показва, че действително тази награда е много важна за него. Благодари  на всички, участвали в продукцията, за да им засвидетелства уважението си и не пропуска да направи комплимент на НВО за начина, по който те вършат работата си.

Шегата за кучето му е поднесена отново с равен и спокоен тон, което я прави неочаквана и наистина забавна. Тя е деликатно и добре поднесена.

Завършва речта си с обръщение първо към останалите номинирани, което го кара да изглежда земен и учтив, а след това  идва засвидетелстването на обич към съпругата си, което от друга страна го прави чувствителен.

Като цяло речта е издържана, балансирана и го представя в добра светлина и макар и кратка изпълнява прекрасно функцията си спрямо същината на събитието.

Като актьор главната задача на Динклидж във възприетата от него функция на говорител е да затвърди статута си, да изкаже благодарност и уважение към продукцията и събитието, на което присъства. Церемониите по награждавания обикновено са продължителни и с много плътно структурирана програма, ето защо кратката му и пълноценна в същината си реч е не просто уместна, но и се вписва точно на място, що се отнася до изискванията на формата.

В заключение бихме могли да кажем, че предвид изискванията не само на събитието, но и на съвременния зрител, Питър Динклидж успява умело да предостави синтезирано, кратко и достоверно правилното количество сантименти, забавление и благодарност в своето изказване.

Източници:
1. Youtube.com, (предоставен линк преди превода на речта)
2. Анализи на речи от http://www.online.rhetoric.bg/ ; конкретен пример: Анализ на речта на Дженифър Лоурънс по време на церемонията при приемане на наградата „Златен Глобус“,
3. Wikipedia.org; интернет публикации и поп-културни референции

Ели Трендафилова – студент от специалност „Връзки с обществеността”, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски”

Материалът се публикува със съгласието на студента.

Цитирането и позоваването на публикацията, на автора и на Онлайн справочника е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: