Анализ на речта на Селена Гомез от приемането на наградата „Жена на годината“ през 2017 г.

by admin on 30.05.2023

Анализ на речта на Селена Гомез от приемането на наградата „Жена на годината“ през 2017 г.

Оратор – особености
Селена Мари Гомез е известна американска певица, актриса и продуцент. Тя е родена на 22 юли 1992 г. в Гранд Прери, Тексас, САЩ. По време на певческата си кариера Селена Гомез издава няколко албума и има редица успешни сингли. Освен с музика и актьорство тя е и голям привърженик на благотворителната дейност. Селена е била посланик на UNICEF и се е ангажирала с редица каузи, включително борбата срещу детската смъртност, образованието и осигуряването на чиста вода за децата в нужда. Към днешна дата Селена Гомез е една от най- успешните бизнес дами, като нейният бранд “Rare beauty”, през 2020 г. дарява 100 милиона долара в подкрепа на психическото здраве, защото смята, че менталното състояние на човека е толкова важно, колкото и физическото. През 2015 година тя публично признава, че е диагностицирана автоимунна болест – лупус. През този период Селена Гомез е принудена да прекрати някои от своите професионални ангажименти, включително турнета и записване на албуми, за да се фокусира върху здравето си. По време на тази „битка“ тя не спира да поема ангажименти и въпреки трудностите, които изпитва, не спира да участва в различни проекти. Селена използва своята популярност и гласност, за да повиши осведомеността за лупуса и да помогне на други хора, които живеят със същото или подобно заболяване. Тя е основател на фондацията “Различни сме заедно” (We Are Stronger Together), която подкрепя пациенти с лупус и осигурява информация и ресурси за тях и техните семейства.
В речта тя изразява благодарност и признателност към хората, които са й помогнали и подкрепили в кариерата й. Тя изразява своята емоционалност и благодарност към всеки, който е бил до нея по пътя й. От прилив на емоции тя се разплаква по време на речта, като така показва естественост и неподправеност. Още с първите си думи показва колко е благодарна и колко „чиста“ душа носи. Тя споделя пред публиката, че според нея Франсия трябва да получи наградата, като така изразява искрена признателност към нея.
Комуникативна ситуация
Речта се произнася на церемония по награждаване, където Селена Гомес получава награда. Целта на речта е да изрази признателност и да благодари за подкрепата, която е получила. Селена получава наградата „Жена на годината“ по време на събитието Billboard Women in Music за 2017 г. Тя е наградена на сцената на Billboard Women In Music 2017 в The Ray Dolby Ballroom в Hollywood & Highland Center на 30 ноември 2017 г. в Холивуд, Калифорния. По време на благодарствената реч тя, през сълзи, споделя, че нейната приятелка Франсия Раиса е по-заслужила отличието, като се има предвид, че според Селена Франсия е спасила живота й.
Линк към youtube видеото: https://www.youtube.com/watch?v=bMrRN99DYKU
Аудитория пред, която се произнася речта
Аудиторията включва публиката на събитието, като сред нея най- вероятно се срещат фенове на актрисата, артисти, журналисти, представители на индустрията и други звезди. Речта е съобразена с естеството на събитието, а дрескодът е официален и подходящ за награждаването. С речта си, Селена цели покаже благодарност и да предаде послание на признателност.
Вид на речта
Речта на Селена Гомез може да се определи като благодарствена и тържествена. Тя изразява силна емоция и признателност към тези, които са й помогнали. Цели да вдъхнови други момичета да имат вяра в себе си и да повярват в силата на своя глас.
Речта може да се класифицира като реч за приемане. Изнася се от Селена Гомез при получаване на награда и акцентира основно върху емоциите, които изпитва ораторката в момента на говорене. Иска да изрази благодарността и признанието си към хората, които са повлияли на живота и кариерата й.
Увод, основна част, заключение
Речта не е строго разпределена на увод, основна част и заключение, но ако се опитаме да я разделим може би ще се получи следното:
Уводът на речта включва благодарност и споделяне на емоции, като Селена Гомез изразява защо мисли, че Франсия трябва да получи наградата.
Основната част на речта се фокусира върху различни аспекти, като се дават примери с кариерата на артистката, отношенията с екипа и семейството й признателността й към всички, които са били до нея. Тя отправя и вдъхновяващо послание към момичетата, които не вярват в силата на своя глас.
Заключението включва отново благодарности и прави препратка за евеентуален бъдещ епичен албум, като поема отговорност да създава смислени и значими проекти в бъдеще.
Реторични фигури и похвати
В речта на Селена Гомез се забелязват някои реторични фигури и похвати, които включват:
Повторения: Селена постоянно повтаря израза „Благодаря ви!“ , прави го с цел да подчертае благодарността и признателността си от получаването на наградата
Антитези: Тя използва антитези, за да изрази противоположни идеи и състояния на духа, като например “чувствам се невероятна късметлийка, защото бях много объркана”.
Емоционален език: В речта се акцентира върху някои основни емоционални състояния на човека. Емоционалното състояние на Селена в момента на говорене може да се определи като „емоционален ураган“. Тя е силно разчувствана- плаче от щастие, благодарност, обич и признателност .
Аргументация
В речта си Селена Гомез не изразява конкретни аргументи, а по- скоро споделя личен опит и примери от живота си. Въпреки това Селена Гомес представя личния си опит и подкрепата, която е получила, като доказателство за въздействието, което другите са имали върху нейния живот и кариера. Тя подчертава значението на силата гласа на жените и изразява благодарност към по-възрастните жени, които са проправили пътя за по-младите поколения.
Интеркултурни особености
В речта на Селена Гомез може да се открият някои интеркултурни особености. Тя изразява признателност и възхищение към жените. Тя акцентира върху важността на женската солидарност и подкрепа. Това може да бъде свързано със съвременните движения за равенство между половете и желанието да се даде глас на жените в индустрията.
Манипулативни техники и механизми:
В речта си Селена Гомез не използва манипулативни техники и похвати. Тя изразява единствено искрени чувства и емоции. В конкретната ситуация употребата на манипулации е ненужна, защото се изразява благодарност, а не се приканва към действие. Ораторката цели единствено да накара жените да имат повече вяра и доверие в себе си и възможностите си.

© Дамяна Терзиева, студент от специалност ПИС, катедра БИКП, Философски университет, Софийски университет; преводът и анализът са част от работата в часовете по „Комуникативни техники“ с преподавател проф. дн Иванка Мавродиева
Виж линк към превода на речта.
https://www.online.rhetoric.bg/custom%20structure%20/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%87-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%b7-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0/

© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: