Анализ на реч на Елън Дедженеръс, произнесена по време на церемонията по дипломирането на завършващите Университета Тулейн през 2009 г.

by admin on 24.07.2017

Комуникативна ситуация
Речта е произнесена от Елън Дедженеръс като част от церемонията по дипломирането на завършващите Университета Тулейн през 2009 г. На събитието освен завършващите присъстват и президентът на университета, преподаватели, други административни лица, родители на завършващите.

Мястото. Повече за Университет Тулейн

Университетът Тулейн е частен университет в Ню Орлеанс, Луизиана, САЩ. Той е смятан за топ университет в щата Луизиана и е определен като един от най-престижните в мащабите на САЩ. Учебното заведение е основано като държавен медицински колеж през 1834 г. По-късно през 1884 г. институцията е приватизирана от Пол Тулейн и Джозефин Нюкомб. Към днешна дата университетът предлага образование във всички сфери- биологически науки, икономика, изящни изкуства, история, психология, социология, медицина, бизнес, архитектура и др. Видни възпитаници ма университета са: Нил Буш, Джери Спрингър, Нют Гингрич и др. В дългогодишната си история университетът е бил затварян 2 пъти: първият път е по-време на Гражданската война в САЩ, а вторият път е, когато Ню Орлеанс е ударен от урагана Катрина.
През август 2005 г. ураганът Катрина нанася опустошителни разрушения на Ню Орлеанс и съответно на Университет Тулейн, който затворил за цял семестър, а повечето студенти били препратени към други университети и настанени в други кампуси. Университетът трябвало да се справи с щети на стойност 650 милиона долара. Този период от историята на университета е важна и за разбирането на речта, защото завършващите през 2009 г. са били част от този етап от историята на университета и Елън не пропуска да спомене това.
Социалната роля на Елън Дедженеръс
Елън Дедженеръс е американски комедиант, продуцент и телевизионен водещ. Също така участва в няколко филма. Има и няколко издадени книги. Преди възхода в кариерата си, Елън, както споменава и в речта си в Университет Тулейн, работи като сервитьорка, барманка, боядисва къщи и пр. В началото на 80-те започва да изнася комедийни скечове в различни барове, а по-късно има изява и в телевизията в шоуто на Джони Карсън. В периода 1994-1998 г. води ситкома „Елън”, който бива спрян след признанието й, че е хомосексуална. По-късно от 2001 до 2002 г. води ситкома „Шоуто на Елън”. Към момента води ток шоуто „Шоуто на Елън Дедженеръс”. Елън е водила церемонията по връчването на наградите „Оскар“ два пъти, била е водещ и на наградите „Грами“ и „Еми“. Самата тя е спечелила 29 награди „Еми“ и 20 награди „Избор на публиката“. Има и множество други награди за благотворителната си работа. През 2016 г. получава Президентския медал на свободата. В списъка на Форбс от 2015 г. за най-влиятелни хора в света името й стои на 50-то място.
Важно е да се разгледа личността на оратора извън конкретната комуникативна ситуация заради етоса на речта.
Ораторът Елън Дедженеръс
Като комедиант и телевизионен водещ Елън си „вади хляба”, говорейки пред публика. Тя има изграден стил на изразяване. Хуморът присъства във всички нейни изяви. Изнасяйки реч в Университет Тулейн, тя не изневерява на стила си, но съумява да предаде важни и смислени послания докато забавлява аудиторията.
Аудитория
Студенти, преподаватели, представители на университета, родители присъстват на събитието. Аудиторията е директна. Речта е насочена към завършващите Университета Тулейн студенти, но Елън не забравя да адресира и родителите като казва: „Някой води ли бележки? Родители?”.
Аудиторията се забавлява през цялото време.
Важно е да се спомене, че след това речта бива излъчена в „Шоуто на Елън Дедженеръс”, т.е. в национален ефир.
Речта – Жанрови особености
Речта е тържествена. Смята се за мотивираща. Аудиторията е слушател и зрител, а ораторът- активен.
Речта е изцяло в стила на Елън Дедженеръс. Уникалният й почерк се състои в хумора и във финала Елън завършва речта си с танц сред аудиторията.
Речта е дълга около 10 минути. Структурирана е добре, последователна е и има баланс между хумора и по-сериозната част.
Обръщения
Още от първото изречение обръщенията на Елън са към нея самата. Тази част на речта е нестандартна и хумористична и същевременно Елън съумява да не обиди никого, изброява по йерархия присъстващите: Г-н Президентът Коуан, Г-жо Президентът Коуан. Тя влага хумор и в обръщенията: изтъкнати гости, неизтъкнати гости, вие знаете кои сте, почетни преподаватели … Накрая благодари на дипломантите и абсолвентите от 2009 г.
Увод
Тук Елън привлича вниманието, въпреки че вече е създала фокус, но отново го прави по собствен начин. Тя използва израз, който друг оратор вероятно не би използвал- „…няма да се дипломирате, докато не приключа. Затова слушайте.” Отново е с чувство за хумор и това изречение е едно от доказателствата за това колко е важен имиджът на оратора, тъй като малко хора биха започнали по този начин такава тържествена и мотивираща реч пред студенти от частен университет. След това тя продължава като иронизира себе си, защото не знае какво означава „commencement” (типа реч) и стига до заключението, че означава „често срещан цимент”. Важно е да се отбележи и това, защото в заключението Елън отново хумористично прави препратка към често срещания цимент. Изразява и благодарност, но в ироничен и метафоричен смисъл: „Но съм поласкана, че ме поканихте да произнеса реч на вашия често срещан цимент.
Изложение
В началото на изложението Елън много плавно прави преход от доста хумористичното начало към по-сериозната съществена част. Изложението следва хронология и е добре логически свързано. Дедженеръс накратко разказва вдъхновяващата си история. Изложението може да бъде разделено на 3 части, на колкото всъщност според самата Елън може да бъде разделен и животът й. В първата част от разказа си тя говори за младостта си, за периода, когато е била на годините на своята аудитория, студентите. Тази част е много важна, защото в нея Елън представя факти от живота си или аргумент от личния опит, тя говори за това как се е чувствала изгубена и вероятно голяма част от аудиторията биха се припознали. Разказва и за двата повратни момента в живота й. Когато е млада и умира приятелката й, това всъщност е вторият период, тогава открива в себе си талант и избира пътя на комедиант, което я отвежда до успех, а именно да участва дори в собствен ситком. Но осъзнава, че е трудно, когато не си напълно себе си. Тя дълго време не разкрива, че е хомосексуална. И вторият повратен момент, който води до третия етап, е когато признава пред света, че е хомосексуална и всичко изградено от нея до момента се срива. Споменаването на тези два момента е много важно, те са добър пример за аудиторията как опустошителни преживявания могат да доведат до нещо хубаво, важна част от мотивиращата същност на речта. Въпреки че историята звучи много трагично, Елън не използва много епитети. Чувствата и емоциите са изразени съвсем просто. Интонацията е равномерна и балансирана, няма хиперболизиране. Към края тя синтезирано излага житейския урок, който тя е научила.
Заключение
В началото на заключението Елън отново прави плавен преход от сериозен към хумористичен тон.
В заключението Елън прави и препратка към урагана Катрина, който завършващият випуск е преживял преди няколко години и използва бедствието, за да ги окуражи. Елън завършва речта си с танц сред аудиторията.
Аргументация и основни апели
Речта е мотивираща. На пръв поглед може да изглежда просто история за живота на една знаменитост, но всъщност в речта има апели за себеоткриването и себеприемането. Говори колко е важно да не се поддаваш на обществения натиск както и за това как във времето личната дефиниция за успех се променя. Основният апел е колко е важно да бъдеш себе си. И най-силният аргумент подкрепящ това нейно твърдение е цялостното й представяне- тя е себе си през цялото време. Няма стандартните обръщения, няма стандартните благодарности, тя завършва речта си с танц, което е парадоксално на пръв поглед, пърформансът не се вписва в тържествената обстановка на дипломиране в частен университет. И въпреки че речта не е просто история, Елън използва за аргументи основно живота си, т.е. аргументите са почерпани предимно от личен опит. Освен това когато оратор е знаменитост, каквато е Елън Дедженеръс, трябва да се вземе под внимание и имиджът й, аргументът от етоса. Репутацията й също служи като аргумент и е добро убеждаващо средство.
Реторични фигури и похвати
Въпреки че, в речта не е използван богат набор от епитети, метафори и прочие, Елън успява да нарисува картини с думите си, апартаментът с бълхите например. Доста добре обрисува и емоционалните състояния. Използва предимно кратки изречения. В речта има доста лирически отклонения, които съвсем не сменят фокуса на темата. Елън се обръща към аудиторията, има „закачки”, лек хумор, но в рамките на добрия топ, имайки предвид, че е комедиант. Тя използва много хумор, както и ирония и самоирония.
Неезикови средства/ невербално поведение
Елън е сдържана в жестовете и мимиките. Интонацията е много важна тъй като в речта се използва много хумор. Облечена е подходящо, с тога на университета, което съвсем я доближава до тържествената ситуация.
Накрая обаче завършва речта си с танц, което отново е в неин стил.
Етосът, имиджът на оратора може да позволява нарушаване на етикета, има излизане от рамките, като ораторът просто е себе си. Със стила на речта си и цялостното й представяне Елън доказва и подкрепя основния си апел: колко е важно човек да бъде себе си. Тя се обръща към аудиторията по собствен начин, благодари по собствен начин, прави заключение отново по собствен начин. През цялото време тя е себе си и това прави речта неординарна.

© Анализът е направен от Петя Георгиева, студент от специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски. Неин е и преводът на речта, поместен в Онлайн справочника по реторика. Моделът на анализ е на проф. Иванка Мавродиева.
Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

[1] Ellen DeGeneres Graduation Speech- Video & Transcript, GRADSPEECHES, 16.05.2009, http://gradspeeches.com/2009/2009/ellen-degeneres, достъпно на 17.06.2017

Leave a Comment

Previous post:

Next post: