Жанровете на политическата реторика или за речите от 11 януари 2018 година

by admin on 13.01.2018

Жанровете на политическата реторика или за речите от 11 януари 2018 година

На 11 януари 2018 година на тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ стана откриването на председателството на България на Европейския съюз за следващите 6 месеца.
Церемония без излишна патетика, без сухотата на церемониала, без дълги и помпозни слова.
Министър Лиляна Павлова откри тържественото с кратко слово, като домакин. Премиерът Бойко Борисов закри, говорейки в своя стил, цветно и образно, без преминаване тънката граница на церемонията и протокола, стремейки се да спазва основните параметри.
Председателят на Народното събрание направи опит да произнесе подготвения текст, но рутината все още не е постигната изцяло.
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, постави фокуса върху ролята му в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз, за ролята на страната ни на регионално равнище, за геополитиката и икономиката, използва лек хумор, но оставайки на равнището на статуквото.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет, показа какво е класа, въздействащо ораторството, етикет, протокол и какво е да си визионер.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, припомни за срещите си със студенти от Софийския университет и постави акценти върху отговорностите на ЕС да работни места на младите и образованите.
На 11 януари 2018 г. по време на протестите гражданската реторика, тази на българите, които искат и участват активно в живота на страната ни и искат да има прозрачност, да има тяхно ефективно участие в процесите, също звучеше.
Гражданите ще използват председателството да представят свои идеи, да се легитимират като субекти и активни актьори на политическата сцена.
Имаше и неглижиране на техните действие в оценката на действащи политици и министри.
Широко и пъстро ветрило на прояви на реториката: президентска, министерска, парламентарна, институционална, гражданска. Така започна европредседателстовото на България, с говорене по важни за обществото теми.
Чу се фразата „България води Европа“.
Многократно се произнесе девиза „Съединението прави силата“.
Чуха се пожелания за стабилност, благоденствие и сигурност.
Тържествената реторика не остана в сянката на политическата, а се получи симбиоза между тях.

ПП
Имах удоволствието да участвам в предаването „Нощен хоризонт“ по БНР на 12 януари 2018 г. с водещ Мая Данчева, където заедно с чл. кор. проф. д.и.н. Васил Николов, заместник-председател на Българската академия на науките, коментирахме събитието.
Иванка Мавродиева, професор, д.ф.н.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: