Лиз Тръс отдава почит на кралица Елизабет в реч пред нацията (08.09.2022)

by admin on 03.12.2022

Лиз Тръс отдава почит на кралица Елизабет в реч пред нацията (08.09.2022)
В речта си министър-председателят на Великобритания г-жа Лиз Тръс определя Нейно Величество Кралица Елизабет II като „духа на Великобритания“.
Всички сме съсипани от новините, които току-що научихме от Балморал. Смъртта на Нейно Величество кралицата е огромен шок за нацията и за света. Кралица Елизабет II е „скалата“, върху която е построена съвременна Великобритания. Страната ни (Великобритания) се разрасна и процъфтя по време на нейното управление.
Великобритания е великата страна, каквато е тя днес, благодарение на нея. Тя се възкачи на трона веднага след Втората световна война. Тя защити развитието на Британската общност от малка група от седем държави до семейство от 56 нации, обхващащо всеки континент на света. Сега сме модерна, процъфтяваща, динамична нация. Независимо от всичко, кралица Елизабет II ни осигури стабилността и силата, от които се нуждаехме.
Кралица Елизабет Втора беше самият дух на Великобритания и този дух ще издържи. Тя е нашият най-дълго управлявал монарх. Изключително постижение е да председателстваш с такова достойнство и благодат в продължение на 70 години. Нейният живот на служба се простира отвъд повечето ни живи спомени. В замяна тя беше обичана и възхищавана от хората в Обединеното кралство и по целия свят. Тя е лично вдъхновение за мен и за много британци. Нейната преданост към дълга е пример за всички нас. По-рано тази седмица, на 96 години, тя остана решена да изпълнява задълженията си, като ме назначи за своя 15-и министър-председател. През целия си живот тя е посетила повече от 100 страни и е докоснала живота на милиони по света. В трудните дни, които предстоят, ще се съберем с нашите приятели от Обединеното кралство, Британската общност и света, за да отпразнуваме нейния изключителен живот в служба.
Това е ден на голяма загуба. Кралица Елизабет II оставя голямо наследство.
Днес короната преминава, както се е случвало повече от 1000 години, при нашия нов монарх, нашия нов държавен глава, Негово Величество крал Чарлз III. Със семейството на краля скърбим за загубата на майка му. И докато скърбим, трябва да се обединим като народ, за да го подкрепим, за да му помогнем да понесе страхотната отговорност, която сега носи за всички нас. Ние му предлагаме нашата лоялност и преданост, точно както майка му се е посветила в толкова дълъг период на нашата страна – Великобритания.
И с отминаването на втората епоха на кралица Елизабет, ние въвеждаме нова ера във великолепната история на нашата велика страна Великобритания, точно както Нейно Величество би пожелала, като произнесе думите: Бог да пази краля.

© Превод – Валентин Александров, специалност „Европеистика“, Философски факултет, Софийски университет, учебна дисциплина „Презентационни и комуникационни умения“, преподавател проф. дн Иванка Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: