Мотивираща и вдъхновяваща реч “Стани и заблести”

by admin on 03.12.2014

Мотивираща и вдъхновяваща реч

Стани и заблести,

6 часът е и ръката ти се възпира да спре алармата от гласовете в ума ти. Самоубеждаващ се с обичайните изрази, че е прекалено рано, студено, тъмно да станеш от леглото. Скованите мускули изразяват бунта си срещу командите на мозъка и отказват да се раздвижат. Цял легион от гласове крещи одобрението си да натиснеш бутона “snooze” и да се завърнеш в страната на сънищата. Но ти не си искал тяхното одобрение. Гласът, който си избрал да следваш, е този на борбеността. Ти си избрал да слушаш гласа срещу течението на леността, един глас от многото, напомнящ ти за причината за съществуването на тази аларма… Така че се изправи на краката си, здраво стъпи на земята и не извъртай глава, защото имаме работа за вършене.

Добре дошъл в мелачката…

Какво означава един ден освен серия от конфликти между правилния и лесния начин… 10000 вика те бутат като бързей; всеки ти обещава пътя на по-малкото съпротивление. Проблемът е, че си се насочил по нанагорнището. И щом направиш избора, лишаващ те от удобство и уют … това е ден едно. Оттам нататък ще става все по-трудно. Бъди сигурен, че това е нещо, което „ТИ“ искаш, защото лесният път ще е винаги наблизо да те изкушава. Трябва само да стъпиш на краката си.

Готов си, нали?

С всяка стъпка идва и решението да направиш следващата. Вече си на прав път, но сега не е времето да си даваш равносметка за неизвървения път. Ти си срещу опонент, който не виждаш, но усещаш как диша във врата ти, как е по следите ти… Той е самият „ТЕБ“. Страховете ти, несигурността ти и комплексите ти се събират като отряд, готов да те съсече на момента. Но това не трябва да те спира. Макар да са труднопобедими, те са далеч от непобедими.

Помни… това е Мелачката.

Борбата на крале, между „ТЕБ“, ума, тялото ти и дявола, застанал на раменете ти, повтарящ, че това е просто игра, че е загуба на време, че си слабак и нямаш пукнат шанс. Удави тези несигурни гласове със звука на сърцебиенето ти! Изгаряй несигурните гласовете с горящия вътре в „ТЕБ“ огън. Не забравяй, че инерцията е жестока любовница, винаги търсеща пукнатината в бронята ти, онова малко нещо, за което не си се подготвил. И докато дяволът се проявява в детайлите, стои въпросът: „Само толкова ли можеш?“. И щом отговорът е „да“, когато си направил всичко за подготовката си, тогава е време да се хвърлиш в свещената борба с врага… врага вътрешен.

Ти си лъв и се намираш на лъвско поле и другите царе ловуват същата плячка неуловима и то с отчаяна жажда и глад, тихо шепнещи  „Победата те държи жив“. Късметът е предсмъртното желание на тези, които вярват, че победата се постига чрез късмет… Потта е за тези, които знаят, че победата е избор.

Така че стани и заблести!!!!

Оригиналът може да се намери на следния линк.

https://www.youtube.com/watch?v=SuPLxQD4akQ

© Христо Стратиев

Преводът  е на Христо Стратиев – студент от специалност „Европеистика”, Философски факултет, СУ „Св. Климент Охридски”.

Преводът се публикува със съгласието на студента.

Позоваването и цитирането на автора, на публикацията и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

 

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: