Новогодишна реч на бившия канцлер на Федерална република Германия, доктор Ангела Меркел, на 31 декември 2020 г.

by admin on 18.12.2021

Новогодишна реч на бившия канцлер на Федерална република Германия, доктор Ангела Меркел, на 31 декември 2020 г.

Скъпи съгражданки и съграждани,
Каква година само стои зад нас!
През 2020 година ни се случи нещо, което светът не очакваше. Един непознат до момента вирус прониква в телата и в животите ни. Удря ни точно там, където сме най-чувствителни: в тесния контакт, в прегръдката, в разговора, по време на празниците. Вирусът превръща нормалното поведение в риск, а напълно необичайните защитни мерки – в нормални.
2020, тази година на пандемията, беше година на ученето. През пролетта трябваше да реагираме на вирус, за който почти нямаше точни знания и ясна информация. Трябваше да вземаме решения, за които след това можехме само да се надяваме да се окажат верни.
Ковид пандемията беше и е една политическа, социална, икономическа задача на столетието. Тя е една историческа криза, която се отрази много на всички нас и твърде много на някои от нас. Знам, че тя изиска и продължава да изисква от вас огромно доверие и търпение, за да се впуснете в този исторически акт. Затова ви благодаря от цялото си сърце.
В края на тази задъхана година трябва да спрем за момент. И да скърбим. Като общество не трябва да забравяме колко от нас загубиха свой любим човек, без да могат да бъдат близо до него в последните часове. Не мога да смекча болката ви. Но мисля за вас, особено тази вечер.
Мога само да подозирам колко горчиво трябва да се чувстват тези, които поради Ковид скърбят за любим човек или трябва да се борят много с последствията от едно заболяване, когато вирусът ще бъде оспорван и или отричан от някои оптимисти. Конспиративните теории са не само неверни и опасни, те са също цинични и жестоки спрямо тези хора.
2020 година беше белязана от безпокойство и неизвестност. Едновременно с това обаче 2020 беше година, в която много надминаха себе си, без да го обявяват публично. Това ни доказват лекарките, лекарите и болногледачите в болниците, старческите домове и други институции. Това се проявява при взаимната работа на здравните центрове, които толкова внезапно се позиционираха в центъра на борбата срещу вируса. Виждаме това в ентусиазма на нашия Бундесвер, който оказва подкрепа навсякъде.
Безброй хора са допринесли за това животът ни да продължи да бъде възможен, въпреки пандемията: в супермаркетите и в транспорта на стоки, в пощенските филиали, в автобусите и железопътните линии, в полицейските участъци, в училищата и детските градини, в църквите, в редакциите.
Аз също съм благодарна отново и отново за това колко дисциплинирано по-голямата част от хората носят маските си, колко се стараят да спазват дистанция. В това за мен се изразява онова, което прави един живот в човеколюбиво общество възможен: внимание към другите, благоразумието поне веднъж ние също да се оттеглим, съзнанието на обществения дух.
Това поведение на милиони съграждани ни спести много мъки по пътя ни през пандемията до момента. То ще ни бъде необходимо и през идната година.
Какво ме кара да се надявам?
От няколко дни надеждата има лица. Това са лицата на първите ваксинирани, на най-възрастните и техните санитари и санитарки, на медицинският персонал на интензивните отделения. Не само при нас, но и във всички европейски държави, както и в много други държави по света. Постепенно ще се присъединяват други възрастови и професионални групи – и след това всички, които желаят това. Аз също ще се ваксинирам, когато дойде моят ред.
Учените също ме карат да вярвам – навсякъде по света, но особено тук, при нас, в Германия. Първият благонадежден тест за коронавирус беше разработен тук. И също така и първата разрешена в Европа и в много страни по света ваксина е разработена в Германия. Тя е произлязла от изследователската работа на немско предприятие и сега ще бъде произведена като немско-американска съвместна продукция.
Основателите Угур Шахин и Йозлем Тюречи от Майнц ми разказаха, че хора от 60 нации работят в предприятието им. Нищо не би могло да покаже по-добре, че европейската и международната съвместна работа, че силата на многообразието са тези, които носят напредъка.
Задачите, пред които ни поставя пандемията, остават огромни. При много занаятчии, работници, самостоятелно наети лица и хора на изкуството цари несигурност, дори екзистенциален страх. Федералното правителство не ги е оставило сами в това изцяло незаслужено бедствено положение. Държавната подкрепа на безпрецедентно ниво помага. Подобрените правила за работа на непълен работен ден влизат в сила. Работните места биха могли да бъдат запазени по този начин.
През новата година пак ли всичко е корона? Не, и в старата също не беше така. Светът, в който живеем, се променя светкавично и фундаментално, не само от началото на пандемията.
Толкова по-важно е, че Германия с цялата си сила и креативност развива смели идеи за бъдещето. Че нашите стопанства, нашата мобилност, нашият живот стават благоприятни за климата. Че Германия и Европа се утвърждават по-добре в глобализирания и в дигиталния свят.
Скъпи съгражданки и съграждани,
Няма защо да се прикрива, че тези дни и седмици са тежки за държавата ни. И ще бъде така още известно време. Още дълго време ще зависи от нас как ще преминем през тази пандемия. Зима е и тя става все по-тежка.
Ние знаем как можем да се противопоставим на вируса. Придържайки се към правилата.
Ние държим най-ефективните средства, освен ваксината, в собствените си ръце.
Всички ние заедно.
Позволете ми накрая да кажа нещо лично: след девет месеца са федералните избори, за които няма да се кандидатирам отново.
Именно поради това, по всяка вероятност това е последният път, в който ще мога да се обърна към вас като канцлер с новогодишна реч.
Не мисля, че преувеличавам, ако кажа.
През последните 15 години никога не сме усещали последната година като толкова трудна.
И никога не сме очаквали с толкова надежда новата година, въпреки всички тревоги и някои съмнения.
И така, от сърце пожелавам на вас и вашите семейства здраве, упование и Божия благословия за новата 2021 година!
© Превод: Деница Николаева, специалност „Европеистика“, Софийски университет, предмет „Презентационни и комуникационни умения“ при проф. И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването на преводача на речта и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: