Превод на емоционалната реч на Ангела Меркел – 9.12.2020 г.

by admin on 01.12.2021

Превод на емоционалната реч на Ангела Меркел – 9.12.2020 г.

Реторична и комуникативна ситуация:
Германският канцлер Ангела Меркел моли германците да спазват ограниченията за коронавирус в необичайно емоционален призив преди Коледа. Тя призова германците да се вслушат в предупрежденията на учените и призова за по-строги мерки.

Линк към видеото с речта, произнесена на немски и със субтитри на английски език: https://www.youtube.com/watch?v=qlIL9F5xHDw&ab_channel=DWNews

Колкото и да е трудно – знам колко много любов е вложена в подреждането на щандове за греяно вино и щандове за вафли. Това не е съвместимо със споразумението, което сключихме да вземаме храна, която ще ядем само у дома. Съжалявам, наистина съжалявам от дъното на сърцето си.
Но цената, която плащаме, е 590 смъртни случая на ден, това е неприемливо според мен.
И когато учените на практика ни молят да намалим контактите си за една седмица, преди да видим своите баби и дядовци и възрастните хора на Коледа, тогава може би наистина трябва да помислим отново дали не можем да намерим начин да започнем училищните ваканции на 16 вместо на 19.
Какво ще кажем, когато погледнем назад към това събитие, случващо се веднъж на за един век, ако не успеем да намерим решение за тези три дни?
Може да се окаже, че изпращането на деца у дома е грешно нещо. Ако е така, тогава ще трябва да заложим на дигитални уроци или на нещо друго.
Не знам, това не е моята компетентност и не искам да се намесвам.
Искам само да кажа: ако имаме твърде много контакти сега, в навечерието на Коледа, е възможно да се окаже, че това е последната Коледа с нашите баби и дядовци. И тогава ще стане ясно, че сме направили нещо нередно.
Не трябва да допускаме това да се случи.

© Превод: Звезделина Калудова, студент от специалност „Европеистика“, Софийски университет, предмет „Презентационни и комуникационни умения, преподавател проф. дн Иванка Мавродиева.
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: