Реч на Антонио Бандерас, произнесена на 28.08.2015 г.

by admin on 18.01.2022

Реч на Антонио Бандерас, произнесена на 28.08.2015 г.

Комуникативна ситуация. Речта е по повод получаване на награда на гала- платинените иберо- американски филмови награди. Антонио Бандерас не само благодари за наградата, но също така обвинява републиканския кандидат за Белия дом, като коментира негови расистки изявления. Речта става известна като реч срещу Доналд Тръмп.
Линк към речта, произнесена на испански език, е качена в платформата Youtube: https://verne.elpais.com/verne/2015/08/28/articulo/1440756121_987323.html
Гордостта да се чувстваш испанец.
Това, което трябва да се признае на Щатите, че малко по малко, се дава възможност на испаноговорящите таланти и на някои от нас, които се намираме тук. Тези таланти могат да се възползват от тези възможности.
Да се даде на Цезар това, което е на Цезар и на испаноговорящите това, което е наше.
Именно там, повтарям, разбирам истинското измерение, универсалния характер, несъмнения потенциал и неудържимата сила на латинското. Това е мястото… и въпреки безумния и абсолютно осъдителен интерес на господин Доналд Тръмп да ни срита задниците, в смесица от множество общности, които говорят езика на Сервантес и които не само обогатяват културния живот на страната. Те допринасят и за подкрепата на ценностите за собственото си достойнство, с упорит труд, с жертвоготовност и с надежда за възторжената, бъдеща сладост от обединението срещу всички.
Наистина, без конфронтация, с отворено сърце, с любопитство и с ясната идея, че всички несъмнено обичаме родните си страни.
И със сигурност прегръщаме идеята за това какво са латиносите…
И с гордост да се чувстваме испанци.
Мисля, че тази латински награда са платформа за тръгване по път, който само би спомогнал консолидиране на уважението, което латиноамериканската кинематография е придобила. И която ни е позволила да отстояваме нашия език в продукциите.
И това е, което ни прави силни и което ни позволява да се конкурираме при равни условия. Нито повече, нито по- малко.
Никой няма да ни оцени, ако ние не го направим… първи.
Ще завърша с цитат от Сервантес. Неговият герой Дон Кихот, който чрез въображението си, в реални моменти казва:
„Поради факта, че не си опитен в нещата от света, всички неща, които са осеяни с някакви трудности, ти изглеждат невъзможни. Доверявай се на времето, което обикновено поднася сладки изходи, след много горчиви трудности.“
Благодаря много.
© Превод от испански език: Антонина Димитрова, студент от специалност „Европеистика“, софийски университет
© Онлайн справочник по реторика.
Позоваването на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: