Реч на Аштън Къчър

by admin on 09.04.2021

Реч на Аштън Къчър

Реторична ситуация:
Когато приема наградата Nickelodeon’s Teen Choice Ultimate Choice Award през 2013 година, Аштън Къчър изнася реч за това, което е научил като дете и което го е направил човека, който е сега.
https://www.youtube.com/watch?v=FNXwKGZHmDc
Какво става? (писъци) (оглежда публиката) О, уау! (възклицание, че са много). Добре, добре, нека бъдем, нека бъдем брутално честни. Това е наградата на стария човек. Това е като – това е като наградата на дядо и след това ще отида в гериатричния / старческия дом. Първо, нямам кариера без вас, хора. Не мога да направя нито едно от нещата, които правя, без вас.
Знаете ли, мислех си, че.. ъ-ъх! (чуват се силни писъци) Мислех, че може да е интересно в – в Холивуд, в бранша нещата, които правим. Има много вътрешни тайни за поддържане на кариерата и много вътрешни тайни за това как да накарате нещата да работят. И аз се чувствам като измамник.
Името ми даже не Аштън. Аштън е моето второ име. Моето първо име е Крис. И – и – винаги е било. То се промени, когато бях на около 19 години и станах актьор.
Но има някои наистина невероятни неща, които научих, когато бях Крис. И исках да споделя тези неща с вас, защото мисля, че ми помогнаха да бъда тук днес.
Само три неща са.
Първото нещо е свързано с възможностите, второто нещо е да бъдеш секси и третото нещо е да живееш живота.
Така че първо възможността. Вярвам, че възможността много прилича на упорита работа. Когато бях на 13, получих първата си работа, с баща ми носехме керемиди до покрива. И тогава си намерих работа да мия чинии в ресторант. И тогава си намерих работа в магазин за хранителни стоки. И тогава си намерих работа във фабрика, метейки прах от Cheerio от земята. И никога през живота си не съм имал работа, от която да съм бил по-добър. Винаги съм имал късмета просто да имам работа. И всяка работа, която имах, беше стъпало към следващата ми работа и никога не напусках работата си, докато не получех следващата си работа. И така възможностите много приличат на работа.
Номер две: да си секси.
Най-секси нещото в целия свят е да си наистина умен. И да си внимателен. И да бъдеш щедър. Всичко останало е глупост! Обещавам ви! Просто глупости, които хората се опитват да ви продадат, за да се чувствате по-малки. Така че не ги купувайте. Бъдете умни, бъдете внимателни и бъдете щедри.
Третото нещо е нещо, което научих наново, когато правех този филм за Стив Джобс.
Когато пораснеш, ти казват, че светът е такъв, какъвто е. И че животът ти е да живееш живота си на света и да се опитваш да не си създаваш много проблеми. И може би да получиш образование. И да си намериш работа. И да спечелиш малко пари. И да създадеш семейство.
Но животът може да бъде много повече от това, когато осъзнаеш едно просто нещо. И това е, че всичко около нас, което наричаме живот, е било създадено от хора, които не са по-умни от теб. И можеш да изградиш свое собствено нещо. Можете да изградите свой собствен живот, в който могат да живеят други хора. Така че изградете живот, не живейте такъв – изградете такъв. Намерете своята възможност и винаги бъдете секси. Обичам ви, приятели.

© Яна Богданова, студент от специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, Софийски университет, учебен предмет „Публична реч“ при проф. И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора на превода и на Онлайн справочника е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: