Реч на Емануел Макрон – (обръщение към членовете на ПП „Напред“), 07 май 2017 г.

by admin on 24.07.2017

Реч на Емануел Макрон – (обръщение към членовете на ПП „Напред“), 07.05.2017 г.

Обръщам се към Вас, непосредствено преди официалното обявяване на резултатите от президентските избори. Бих искал да Ви благодаря. Благодаря Ви с цялото си сърце за всичко, което успяхме да постигнем заедно през изминала година. Съзнавам тежестта на работата, която всеки от Вас носеше през цялото време – от основаването на партията „Напред“, през провеждането на кампанията, до днес. Знам за всички минути, часове, нощи, почивни дни, посветени на работа. Разбирам и изкушението именно заради тях сега да си кажем: „Успяхме, направихме го!“. Но не ние, а Вие сте тези, които успяха. Постигнатото няма еквивалент в историята. Затова Ви благодяря.
Днес обаче трябва да останем реалисти и да не приемеме с наивност, че усилията ни се изчерпват с победата. Радостта от нея отминава. В действителност най-трудното тепърва ни очаква. Досега убеждавахме хората и бяхме изслушвани от тях, но настъпва моментът, когато ние трябва да изпълним поетия ангажимент: ще реформираме страната, вслушвайки се в гневния глас и на тези, които не ни подкрепяха. За целта аз ще имам нужда от Вас повече от всякога. Не мога да остана начело на „Напред“, защото предстои да стана следващия президент на Франция, представляващ всички френски граждани. Нашето движение е призвано да се нараства откъм поддръжници на идеите ни за промяна. Реализацията на тези намерения зависи от Вас, от Вашата способност да преодолявате различията и да проявявате разбиране, да търсите, да намирате и да предлагате решения на съществуващите проблеми, никога да не преставате да разглеждате нещата в тяхната цялост и да се противопоставяте на отчаянието и оттеглянето на всички други. Затова аз разчитам на Вас. Разчитам на Вас както в самото начало на президентската надпревара.
Знам, че ни очакват разочарования и трудности, но е необходимо да продължаваме да се справяме по различни начини с предизвикателствата. Ние трябва да погледнем отвъд изборните резултати, защото наш дълг е да ориенираме своите политически разсъждения и действия спрямо обществения интерес. Всичко това от утре ще бъде Ваша отговорност. Разчитам на Вас. Благодаря…Благодаря Ви още веднъж!

© Преводът е направен от Велика Филипова, студент от специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски. Неин е и анализът на речта, поместен в Онлайн справочника по реторика. Анализът на речта е по модела на проф. Иванка Мавродиева.
Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=HO4-8CDVDLI

Leave a Comment

Previous post:

Next post: