Реч на Ерик Томас – превод

by admin on 18.07.2015

Превод на реч на Ерик Томас
Ерик Томас е известен автор, говорител, възпитател и пастор, израснал в Детройт, Мичиган. Канен е от известни спортни клубове NBA, NFL и MLB, за да вдъхновява и мотивира атлетите с речите си, за да се представят на върха на възможностите си. Говорил е със същата цел пред колежи, компании, училища. Това е част от една от най-известните му речи „Тайните на успеха“, която придобива голяма известност в интернет. Той говори пред група студенти от университета в Мичиган за истинското естество на успеха.
Колко наистина го искаш?
Много от вас може да са чували тази история и преди. Имало едно време един млад човек, който искал да направи много пари, нали, и затова отишъл при един гуру и му казал:
─ Искам да съм на същото ниво, на което си и ти!
И гуруто му отвърнал:
─ Ако искаш да си на същото ниво, на което се намирам аз, ще се видим утре в 4 часа сутринта на плажа!
Младият мъж казал:
─ Какво, на плажа? Аз искам да правя пари, а не да плувам!
Гуруто казал:
─ Ако искаш да правиш пари ще се видим утре в 4 сутринта на плажа“!
И така младият мъж отишъл на плажа в 4 часа сутринта, готов за rock’n’roll, облечен в костюм, а по-добре било да носи бански. Гуруто хванал ръката му и го попитал:
─ Колко много искаш да преуспееш?
Мъжът отговорил:
─ Наистина много!
А гуруто казал:
─ Тогава влез във водата.
И така младият мъж влязъл във водата и гледайте сега! В един момент водата стигнала до кръста му и той започнал да си мисли: „Този е луд.“ „Ей, аз искам да правя пари, а ти ме доведе чак тук да плувам. Не съм искал да ставам спасител. Аз искам да правя пари!.
Гуруто обаче казал:
─ Хайде ела още по-надълбоко, навлез още малко!
Младият мъж навлязъл още малко и водата му стигнала до раменете и пак си помислил:
─ Този старец е луд, той прави пари, но е луд.
Гуруто продължил:
─ Ела още малко по-надълбоко!
Младия мъж навлязъл още и водата вече била на нивото на устата му. И човекът си казал:
─ А, не, аз излизам! Няма да влизам по-навътре, този дъртак е полудял!
Тогава старецът казал:
─ Аз мислих, че искаш да си преуспял?
Младият мъж казал:
─ Ами, аз искам.
─ Тогава влез по-навътре! – казал старецът.
И човекът навлязъл още по-навътре. Тогава старецът натиснал главата му във водата, държал го долу под водата. Младежът драскал, ритал, но старецът не го пускал. Точно преди човекът да загуби съзнание, старецът го повдигнал и казал:
─ Имам въпрос за тебе?
Отговорете ми на този въпрос сега, слушайте, какво е било единственото нещо, което е искал младежът, когато е бил под водата? Да диша.
Гуруто погледнал мъжът и му казал:
─ Когато искаш да успееш толкова отчаяно, колкото искаше да дишаш докато беше под водата, тогава ще преуспееш истински!
Не знам дали някой от тук стоящите е имал астма. Дали сте имали астматичен пристъп, да не ви достига въздух, опитвайки се да си поемете дъх (звук на трудно вдишване). Единственото нещо, което се опитваш да направиш, е просто да дишаш. Не ви интересува мача, който ще дават, не ви интересува какво дават по телевизията, не ви интересува защо никой не ви се обажда, не ви интересуват купоните. Единственото нещо, което те интересува, когато се опитваш да дишаш, е да си поемеш глътка въздух. Това е! И когато стигнеш до състоянието, в което искаш да си преуспял толкова, колкото искаш да дишаш, тогава ще си успял. И аз съм тук да ви кажа: първо, повечето от вас казват, че искат да са успели, но не го искате истински, просто някак си го искате.
Не го искате толкова, колкото искате да купонясвате, не го искате колкото искате да сте готини, повечето от вас не искат да успеят, колкото искат да спят. Повечето от вас са загубили повече време в сън, отколкото са загубили в старание да преуспеят.
И аз съм тук, за да ви кажа, ако искате да сте преуспели, трябва да сте готови да се откажете от съня. Трябва да сте готови да работите с 3 часа, не, с 2 часа сън. Понякога трябва да стоите по три дни подред без сън, защото ако заспите, можете да изпуснете възможността да преуспеете. Ето толкова много трябва да го искате.
Трябва да можете да издържите дни, без да…, слушайте ме! Трябва да искате да преуспеете в живота толкова, че да забравите да ядете. Бионсе веднъж казва, че когато е била на сцената, правейки нещата, които прави най-добре, минали три дни докато се сети, че не е яла нищо. Забравила е, защото е била заета да преуспява.
Никога няма да забравя – направих едно проучване на 50cent, докато правеше филма си, и той каза, че когато не заснема филма, прави саундтрака. И когато го попитали „Кога спиш, Fifty?“ Той отговорил: „Да спя? Сънят е за бедните/разорените! Аз не спя, защото имам възможността да превърна сънищата си във реалност. Повечето от вас няма да преуспеят, защото се изморявате и се отказвате твърде бързо. Днес съм тук, за да ви кажа… Знаете ли един човек дойде в моя офис преди дни плачейки. Аз му казах: „Не плачи, за да се откажеш. Вече те боли, вече си наранен, вече си изморен, вземи награда от страданията си. Не отивай да спиш, докато не успееш!“
Слушайте ме, тук съм, за да ви кажа, че можете да дойдете тук и да скачате, да се вълнувате, когато даваме пари, да празнувате за малките победи, но никога няма да сте преуспели, докато не се налага да ви се дава и една стотинка, за това което правите. Няма да бъдете успели, докато можете да си позволите да кажете „Аз не се нуждая от тези пари, защото имам всичко, от което се нуждая ето тук!“…
© Анита Цветанова Вескова, студент от специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, Софийски университет.
Текстът/преводът се публикува със съгласието на студента. Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Вижте превод на тачи реч в Онлайн справочника по реторика, публикувана на 6.12.2012 http://www.online.rhetoric.bg/custom%20structure%20/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88-eric-thomas-how-bad-do-you-want-it/

Leave a Comment

Previous post:

Next post: