Реч на Кралица Елизабет II по повод смъртта на принцеса Даяна

by admin on 09.11.2023

Реч на Кралица Елизабет II по повод смъртта на принцеса Даяна
5 септември 1997 г.

След ужасната новина от миналата неделя в цяла Великобритания и в целия свят се усеща огромна по сила болка от смъртта на Даяна.
Всички ние се опитваме да се справим по различни начини с мъката. Не е лесно да изразиш усещането си за загуба, тъй като първоначалният шок често е съпътстван от множество други състояния: отказ от приемане на реалността, неразбиране, гняв и загриженост за тези, които са все още тук. Всички ние изпитахме тези емоционални преживявания през последните няколко дни. Това, което ви казвам сега като ваша кралица и баба, идва от моето сърце.
Първо, аз бих искала да почета паметта на Даяна. Тя беше забележителен и надарен човек. Както в добри, така и в лоши времена, тя никога не изгуби способността си да се усмихва и смее, както и да вдъхновява другите със своята топлина и доброта. Възхищавах й се и я уважавах заради енергията и отдадеността на другите, и най-вече заради привързаността й към двете й момчета. През изминалата седмица в Балморал всички се опитвахме да помогнем на Уилям и Хари да се справят с разтърсващата загуба, която те и всички ние претърпяхме.
Всеки, който е познавал Даяна, не би могъл да я забрави никога. Милиони хора, които никога не са я познавали, но са имали чувството, че я познават, също няма да я забравят никога. Лично аз вярвам, че има какво да научим както от нейния живот, така и от забележителната и трогателна реакция на нейната смърт. Съпричастна съм към стремежа ви паметта й да бъде почетена.
От името на своето семейство и най-вече от името на принц Чарлз, Уилям и Хари, да благодаря на всички вас, които поднесохте цветя, изпратихте послания и засвидетелствахте своята почит по всевъзможни начини към един забележителен човек. Тези прояви на доброта са огромен източник на помощ и подкрепа.
Мислите ни са насочени и към семейството на Даяна и към семействата на загиналите заедно с нея. Знам, че и те са събрали сили от събитията през последната седмица, в стремежа си да потушат скръбта си и да посрещнат бъдещето без свой любим човек.
Надявам се, че утре всички ние, където и да сме, ще можем да изразим скръбта си от загубата на Даяна и благодарността си за този неин прекалено кратък живот. Това е възможност да се покажем на целия свят като обединена в скръбта и уважението си Британска нация.
Нека загиналите почиват в мир. И нека всеки един от нас благодари на Бог за хората, които са успели да направят много, много хора истински щастливи.

Линк към произнасянето на речта:

https://www.youtube.com/watch?v=UV4YcH4Ri8o

Линк към текста в оригинал:

https://www.royal.uk/queens-message-following-death-diana-princess-wales

© Маглена Гуркова, студент от магистърска програма „Публична реч“, НАТФИЗ, преподавател проф. дн Иванка Мавродиева

Leave a Comment

Previous post:

Next post: