Реч на Натали Портман, произнесена по случай връчване на награда Оскар за най-добра актриса през 2011 г.

by admin on 07.06.2022

Реч на Натали Портман, произнесена по случай връчване на награда Оскар за най-добра актриса през 2011 г.

линк към текст: http://aaspeechesdb.oscars.org/link/083-3/
линк към видео: https://www.youtube.com/watch?v=BYvUm1YJBSs&t=203s

Благодаря ви! Благодаря ви много! Благодаря много на Академията. Това е лудост и аз наистина искрено желая наградата тази вечер да имам възможността да работя с моите номинирани колеги. Във възторг съм от вас. Толкова съм благодарна, че имам възможността да работя това, което обичам. Искам да благодаря на родителите ми, които са ей там. Най-вече за това, че са ми дали живот; затова, че са ми дали шанса да работя от толкова ранна възраст и че ми показвате своя пример всеки ден как да бъда добър човек.
Искам да благодаря и на екипа ми, който работи с мен всеки ден. Алин Кашишиан, моят мениджър от 18 години. И моите агенти Кевин Хувейн и всички в CAA (Creative Artist Agency – Агенция за креативни творци). Брина и Тамар от I/D. На моите приятели, които са всичко за мен, независимо какво се случва с кариерата ми. И на всички, които някога са ме наемали:
- на Люк Бесон, който ми даде първата роля, когато бях на 11;
- на Майк Николс, който от десет години насам е моят герой и мой защитник;
- а сега и Дерън Аронофски. Ти си безстрашен лидер и визионер. Благословена съм само заради това, че имах възможността да работя с теб всеки ден през целия този период.
Толкова много хора ми помогнаха да се подготвя за тази роля. Мери Хелън Бауър прекара година с мен, обучавайки ме. Мишел Родригез и Кърт Фроумън, и Олга Кострицки, Марина Ставитская.
И моят красив любим Бенджамин Мюлпиед, който направи хореографията на филма и който ми даде най-важната роля в живота ми.
Също така в киноиндустрията има хора, за които никой никога не говори, но те са сърцето и душата на всеки един ден. Марджи и Джорди, които правеха косата и грима ми.
Ничи, която ме обличаше.
И Кейт и Лаура Мъливи, които създадоха красивите балетни костюми.
Джо Райди, нашият страхотен асистент-режисьор, първи асистент-режисьор.
И нашите оператори, Джей Си и Стийв – ежедневно раздавахте душите си зад камерата и ми отдавахте цялата си енергия.
И най-важните за мен хора – семейството ми, приятелите ми и моята любов. Благодаря ви от сърце!

© Ивана Буровска, студент 2 курс, специалност „Връзки с обществеността“, преводът е част от реторичен анализ като задание по курса „Публична реч“, с преподавател проф. дн Иванка Мавродиева.
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: