Реч на Опра Уинфри по време на 75-и награди Златен глобус, 2018 г. – Вашата истина е най-мощният инструмент

by admin on 16.11.2022

„Вашата истина е най-мощният инструмент“
Реч на Опра Уинфри по време на 75-и награди Златен глобус, 2018 г.
Източник: https://www.goldenglobes.com/articles/your-truth-most-powerful-tool-oprahs-globes-speech-full
Здравейте. Благодаря ви. Благодаря ви. Благодаря на всички ви. ДОБРЕ. ДОБРЕ. Благодаря ти, Рийз. През 1964 г. бях малко момиченце, седнало на пода, покрит с линолеум, в къщата на майка ми в Милуоки и гледах как Ан Банкрофт връчва Оскар за най-добър актьор на 36-ите награди на Академията. Тя отвори плика и изрече пет думи, които буквално влязоха в историята: „Победителят е Сидни Поатие.“ На сцената се качи най-елегантният мъж, когото съм виждала някога. Спомням си, че вратовръзката му беше бяла и, разбира се, кожата му беше черна. И никога не бях виждала черен мъж да бъде отпразнуван така. И аз се опитвах много, много, много пъти да обясня какво означава момент като този за едно малко момиченце, дете, което гледа от евтините мебели как майка му влиза през вратата, уморена до кожата на костите си от почистването на къщите на други хора. Но всичко, което мога да направя, е да цитирам и да кажа, че обяснението в изпълнението на Сидни в Lilies of the Field, „Амин, амин. Амин, амин.” През 1982 г. Сидни спечели наградата Сесил Б. де Мил точно тук, на Златните глобуси. И не съм забравила, че в този момент там някъде има няколко малки момиченца, които ме гледат как ставам първата чернокожа жена, на която е присъдена същата награда.
Чест е – чест е и е привилегия да споделя вечерта с всички тях, а също и с невероятните мъже и жени, които ме вдъхновяват, които ме предизвикват, които ме подкрепят и направиха пътуването ми до тази сцена възможен. Денис Суонсън, който рискува с мен за „AM Chicago“. Куинси Джоунс, който ме гледа в това шоу и каза на Стивън Спилбърг: „Да, тя е София в The Colour Purple. Гейл, която е определението за това какво е приятел. И Стедман, който беше моята скала. Само няколко, за да назовем.
Бих искала да благодаря на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, защото всички знаем, че пресата е под обсада в наши дни, но също така знаем, че именно ненаситната отдаденост към разкриването на абсолютната истина ни предпазва от това да си затваряме очите за корупцията и несправедливостта, към тираните и жертвите, към тайните и лъжите. Искам да кажа, че ценя пресата повече от всякога, опитвайки се да се ориентираме в тези сложни времена, което ме води до следното: Това, което знам със сигурност е, че изричането на истината е най-мощният инструмент, който всички притежаваме. И съм особено горда и вдъхновена от всички жени, които са се почувствали достатъчно силни и овластени, за да проговорят и да споделят личните си истории. Всеки от нас в тази стая се слави заради историите, които разказваме. И тази година ние станахме историята. Но това не е само история, засягаща развлекателната индустрия. Това е нещо, което надхвърля всякаква култура, география, раса, религия, политика или работно място. Затова искам тази вечер да изразя благодарност към всички жени, които са преживели години на малтретиране и нападение, защото те, както майка ми, имаха деца за изхранване, сметки за плащане и мечти за преследване.
Те са жените, чиито имена никога няма да научим. Те са домашни работници и селскостопански работници. Те работят във фабрики и в ресторанти, те са в академичните среди и инженерството, медицината и науката. Те са част от света на технологиите, политиката и бизнеса. Те са спортисти от олимпиади, войници в армията. И има още някой: Реси Тейлър, име, което знам и мисля, че и вие трябва да знаете. През 1944 г. Реси Тейлър е била млада съпруга и майка. Тя тъкмо се е прибирала от църковната служба, на която е присъствала в Абевил, Алабама, когато бива отвлечена от шестима въоръжени бели мъже, изнасилена и оставена със завързани очи край пътя, прибирайки се от църквата. Те я заплашили, че ще я убият, ако някога каже на някого, но нейната история бива докладвана на NAACP, където млада работничка на име Роза Паркс стана водещ следовател по нейния случай. И те заедно потърсиха справедливост. Но справедливостта не беше опция в ерата на Джим Кроу. Мъжете, които се опитаха да я унищожат, никога не бяха преследвани. Реси Тейлър почина преди 10 дни, малко преди да навърши 98 години. Тя е живяла, както сме живели всички ние, твърде много години в култура, разрушавана от брутално могъщи мъже. Твърде дълго жените не са били чувани или не са им вярвали, ако са се осмелили да изрекат истината срещу силата на тези мъже, но времето им изтече.
Времето им изтече. Времето им изтече. И аз просто се надявам – просто се надявам, че Рийз Тейлър е умряла, знаейки, че нейната истина, както истината на толкова много други жени, които са били измъчвани през онези години и дори сега измъчвани, продължава достига до хората и обществото. Беше някъде в сърцето на Роза Паркс почти 11 години по-късно, когато тя взе решение да остане в онзи автобус в Монтгомъри. И е тук с всяка жена, която избере да каже „И аз“ и всеки мъж, всеки мъж, който избере да чуе. В моята кариера това, което винаги съм се опитвала да правя най-добре, независимо дали по телевизията или чрез филми, е да кажа нещо за това как мъжете и жените наистина се държат, да кажа как изпитваме срам, как обичаме и как беснеем, как се проваляме, как се оттегляме, упорстваме и как преодоляваме. Интервюирала съм и представяла хора, които са устояли на някои от най-грозните неща, които животът може да ви поднесе, но единственото качество, което всички те изглежда споделят, е способността да поддържат надежда за по-светло утро, дори през най-тъмните ни нощи. Така че искам всички момичета, които гледат тук сега, да знаят, че нов ден се задава на хоризонта.
И когато този нов ден най-накрая изгрее, това ще бъде заради многото великолепни жени, много от които са точно тук, в тази стая, тази вечер, и някои доста феноменални мъже, които се борят усилено, за да станат лидерите, които ще ни отведат във време, когато никой никога повече не трябва да казва „Аз също“.
Благодаря ви.
© Ива Веселинова, студент от специалност „Европеистика“, Философски факултет, Софийски университет. Преводът е изготвен в часовете по „Презентационни и комуникационни умения“ с преподавател проф. дн. Иванка Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора на превода и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: