Реч на Опра Уинфри – 15 май 2020 г.

by admin on 11.01.2022

Реторична и комуникативна ситуация: Oprah’s Class of 2020 Commencement Speech

Осъзнавам, че може и да не го чувствате така, но вие наистина сте избраният випуск за такова време – випуск 2020. Вие сте и випускът от пандемията, който накара целия свят да се стреми да завърши с вас.
Разбира се, това не е церемонията по завършване, която сте си представяли. А именно. Появата ви на сцената. Поздравите и одобрителните викове на вашите семейства и приятели. Шапките, които се носят радостно във въздуха. Но въпреки липсата на тази помпозност поради създалите се обстоятелства, никога досега не е имало клас, който да поеме към бъдещето с повече цели, с такива визия, страст, енергия и надежда.
Церемонията по дипломирането ви се провежда в присъствието на толкова много светила, които честват заедно с вас на световната сцена във Facebook. За мен е чест да се присъединя към тях и да ви приветствам.
Думата “дипломирам” (graduate) идва от латинското “gradus”, което означава “стъпка към нещо”. В ранния 15. век, “дипломиране” е бил терминът за “закаляване или рафиниране”. Сега всеки от нас е предизвикан да се дипломира, да направи крачка напред, въпреки че не знаем към какво! Всеки от нас също така е изправен пред това да смекчи някои части от себе си, които трябва да отпаднат Ние усъвършенстваме това, което сме. Важно е как ние определяме успеха и какво наистина има значение. И точно вие, истински завършващите днес, сте тези, които ще ни поведете.
Искаше ми се да ви кажа, че знам какъв ще е пътят напред. Но не го познавам. Има толкова много несигурност. Всъщност винаги е имало несигурност. Това, което знам, е, че същите ценности, твърдост и решителност (а аз знам, че сте решителни, затова днес празнуваме дипломите ви)….същата смелост и въображение, които ви доведоха до този момент. Това ще са нещата, които ще ви подкрепят през всичко онова, което предстои.
Изключително важно е да се учите. И всички ние да се учим да се примиряваме с дискомфорта от навлизането в неизвестното. Напълно нормално е да не разполагате с всички отговори. Отговорите ще дойдат – със сигурност – ако успеете да приемете “незнанието” достатъчно дълго, за да се успокоите. И да останете достатъчно дълго, за да могат новите мисли да се зародят във вашата по-тиха, по-дълбока и по-истинска същност. Шумът на света заглушава звука за вас. Трябва да се успокоите, за да се вслушате.
Можете ли да се възползвате от това разстройство, причинено от COVID-19? Можете ли да се отнасяте към него като към неканен гост, който е дошъл сред нас, за да пренареди начина ни на съществуване? Можете ли вие, випуск 2020 година, да ни покажете не как да сглобим отново парчетата? И как да създадем нова и по-развита нормалност, свят, който е по-справедлив, по-мил, по-красив, по-нежен, по-светъл, по-творчески, по-цялостен?
Имаме нужда да го направите, защото пандемията осветли огромните системни неравенства, които определят живота на твърде много хора от твърде дълго време.
За бедните общности, които нямат адекватен достъп до здравеопазване, неравенството е вече съществуващо състояние.
За имигрантските общности, принудени да се крият в сенките, неравенството е вече съществуващо състояние.
За хората, лишени от свобода, които нямат възможност за социална дистанция, неравенството е вече съществуващо състояние.
За всеки човек, обременен от предразсъдъци и фанатизъм, за всеки чернокож мъж и жена, живеещи в кожата си на американци, които се страхуват дори да отидат да тичат, неравенството е съществуващо състояние.
Имате властта да се борите и да гласувате за по-здравословни условия, които ще създадат по-здраво общество. Този момент е вашата покана да използвате образованието си, за да започнете да лекувате нашите недъзи, като приложите най-доброто от това, което сте научили в главата си и сте почувствали в сърцето си.
Този момент ни показа това, което доктор Кинг се опита да ни каже. Преди десетилетия той е разбрал, че “ние сме уловени в неизбежна мрежа на взаимност, завързани в една дреха на съдбата”. Това е, което той каза. “Всичко, което засяга пряко един, засяга косвено всички”.
Ако човечеството е глобално тяло, то всяка душа е клетка в това тяло. И както никога досега, ние сме изправени пред предизвикателството да поддържаме глобалното тяло здраво, като поддържаме себе си здрави в ум, тяло и дух. Както потвърждават всички традиции, най-дълбоката грижа за себе си е едновременно грижа за човешкото семейство.
Виждаме това толкова ясно при основните работници. Вижте кой се оказва съществен! Учителите – вашите учители! Здравните работници, разбира се. Хората, които зареждат рафтовете на магазините, касиерите. Шофьорите на камиони, доставчиците на храна. Тези, които се грижат за вашите баби и дядовци. Тези, които почистват местата, където работим, пазаруваме и водим ежедневния си живот. Всички ние сме тук, защото те поемат огромен риск и продължават да предоставят своите основни услуги.
Каква ще бъде вашата основна услуга?
Какво наистина е важно за вас?
Фактът, че сте живи, означава, че сте получили отсрочка, за да помислите дълбоко върху този въпрос. Как ще използвате това, което е важно, в служба на себе си, на своята общност и на света?
За мен важното винаги е било говоренето и споделянето на истории. За вас – вие трябва да откриете сами кое е то.
Надявам се, че ще използвате образованието си, творчеството си, доблестта си, гласа си. Гласа си, размишлявайки върху всичко, на което сте станали свидетели и за което сте жадували. Всичко, което знаете, че е вярно и ще го използвате, за да създадете повече равенство, повече справедливост и повече радост в света.
За да бъдете класът, който започва нов път напред. Випуск 2020.
Браво. Браво, браво, браво, браво.
© Антони Лилов, студент от специалност «Европеистика», Софийски университет, часове по «Презентационни и комуникационни умения» при проф. дн Иванка Мавродиева
Oprah’s Class of 2020 Commencement Speech: “What Will Your Essential Service Be?”
https://www.oprahdaily.com/life/a32492831/oprah-commencement-speech-2020-full-transcript/
Monica Chon May 15, 2020

© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: