Реч на Пенелопе Круз за получаване на награда на Международния филмов фестивал в Сан Себастиян 2019 г.

by admin on 18.12.2021

Реч на Пенелопе Круз за получаване на награда на Международния филмов фестивал в Сан Себастиян 2019 г.
https://www.youtube.com/watch?v=AmjyysUJi1Y

Добър вечер!
Бих искала да благодаря на първо място на фестивала Сан Себастиан и на Хосе Луис Ребординос. Получавам толкова важна награда и това е повод да благодаря.
Аз винаги съм била голяма мечтателка. Още от малка имах съзнанието, че да мечтаеш, е най-добрият начин да се опиташ да изградиш едно възможно бъдеще, стига късметът да те придружава. Мечтите ми през детството бяха основно две: да мога един ден да се превърна в майка и да мога да се посветя на това, което беше моя страст още откакто бях малко момиче – интерпретацията. За мен изпълнението на роля винаги е било осъзната потребност. След всичките тези години, които посветих на киното, мога да кажа, че моето уважение и моята любов към тази професия продължават да растат. Тази професия ти подарява моменти, в които душата лети. Моменти, в които трябва да се откъснеш от твоето его, за да се опиташ да разбереш всички тези различни и завладяващи животи, представени от различни герои. И да предадеш на всеки един герой и на съдбата му цялото достойнство и уважение, което заслужават, без да ги съдиш в нито един момент.
Изминаха много години, откакто това момиче се питаше дали някоя от нейните мечти ще се сбъдне. Сега чувствам, че някои от моите най-важни мечти са се сбъднали.
Всеки ден се събуждам с безкрайна благодарност към всички хора, които са ми помогнали по пътя. Започвам с моите скъпи родители. Благодаря за тяхната любов и за подкрепата им към мен. За това, че никога не ме обезкуражиха и ми дадоха свобода. Днес знам, че това не е било лесно за тях. Благодаря, мамо и татко, където и да сте! Благодаря!
Благодаря, Педро Алмодовар. Скъпи мой Педро. Моят скъп Бигас Луна и скъпият ми Фернандо Труеба. И на всички режисьори, които повярваха в мен и ме научиха на толкова много неща в киното.
Благодаря също и на моите преподаватели Хуан Карлос Кораза и Кристина Рота. И на теб, Катрина Байона, за многото неща, които направи за мен.
Посвещавам тази наградата на двете ми прекрасни деца и на съпруга ми Хавиер. Най-прекрасният спътник в пътуването, който можеш да имаш. И да, той също е включен в моите мечти и е тук с мен. Благодаря ти, Хавиер!
Голямата ми мечта в момента е заедно да можем да се грижим и защитаваме този общ дом, който е светът около нас. Да дадем на тези, които сега са деца, много причини да продължат да мечтаят. Свят, в който да осъзнаем веднъж завинаги, че всички сме едно.
Искам да завърша с нещо, което няма много общо с киното. Но киното винаги трябва да има общо с живота.
Нас, актрисите, постоянно ни питат дали смятаме, че ситуацията за жените по отношение на равенството се е подобрила. Аз само мога да отговоря, че през тази година в нашата страна има 44 жени, които са убити след насилие. И жертвите през 2003 г. са повече от хиляда. Само в нашата страна. Колко ли ще има по света?
Надявам се, че когато една жена намери гигантската сила, от която се нуждае, за да каже какво е да живееш в подобна ситуация, да я чуят. Но да я чуят още от първия път, а не когато вече е твърде късно.
Много благодаря!
© Превод: Габриела Тодорова, специалност „Европеистика“, Софийски университет, предмет „Презентационни и комуникационни умения“ при проф. И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването на преводача на речта и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: