Реч на Робин Риана Фенти по повод връчването на наградата „Хуманитарен деец на годината“ от Харвардския университет

by admin on 07.05.2017

Реч на Робин Риана Фенти по повод връчването на наградата „Хуманитарен деец на годината“ от Харвардския университет

Е, стигнах до Харвард. Никога не съм си и помисляла, че ще бъда способна да го кажа през целия ми живот, но е хубаво. Благодаря Ви, д-р Каунтър, благодаря на Фондацията на Харвард и благодаря на Харвардския университет за тази голяма чест. Благодаря Ви! Аз съм изключително горда от това да бъда призната на такова равнище, да бъда призната за нещо, за което в действителност не съм искала признание.
Когато бях на пет или шестгодишна възраст си спомням как гледах телевизия и виждах в рекламите как страдат други деца от други части на света. Знаете какви бяха рекламите, те бяха от типа „Можете да дадете 25 цента, за да спасите детски живот“. И аз си мислех и се чудех колко по 25 цента можех да спестя за всички тези деца в Африка. И тогава си казвах, че когато порасна и стана богата, ще спасявам деца по целия свят. Не знаех, че ще бъда в такава позиция, за да мога да го правя още като тийнейджърка.
На 17 години започнах кариерата си тук, в Америка, а когато навърших 18 години, започнах своята първа благотворителна организация. Аз се свързах с други организации, срещнах и следващи организации. Там нуждаещи се срещнах хора, помагах им. Дори загубих някои от най-прекрасните души, от шестгодишната Ясмина Анема, която почина от левкемия. Нейната история вдъхнови хиляди доброволци да бъдат дарители чрез DKMS – We Delete Blood Cancer. Бърз поглед към 2012 година, когато моята баба Клара Брейтуайт загуби битката с рака. Това е главната причина и движещата сила, която стои зад създаването на фондацията „Клара Лионел“. Ние всички сме хора. И всички искаме да имаме шанс; шанс за живот, за образование, за бъдеще. И във фондацията „Клара Лионел“ нашата мисия е да въздействаме на толкова животи, колкото е възможно, но всичко започва с един, просто с един живот.
Като се вгледам в тази прекрасна аудитория, аз виждам оптимизъм, виждам надежда, виждам бъдеще. Аз знам, че всеки един от вас има възможността да помогне на някого другиго. Всичко, което трябва да направиш, е да помогнеш на някого, без да очакваш нещо в замяна. За мен това е хуманност и хуманизъм.
Хората го правят да изглежда твърде трудно, човече. Истината и това, което аз искам, е малкото момиче, което гледа рекламите, да знае, че не е нужно да си богат, за да бъдеш човек. Не трябва да бъдеш богат, за да помогнеш на някого. Не е нужно да си известен. Не е нужно дори да си завършил колеж. Имам предвид, че бих искала, особено днес, да беше така. Наистина бих се върнала към детството и онези реклами.
Всичко започва от твоя съсед, човекът, който е точно до теб, човекът, който седи до теб в клас, детето от твоя квартала. Просто направи това, което е възможно, направи го по всякакъв възможен за тебе начин, за да помогнеш на някого. И днес аз искам да предизвикам всеки един от вас да помогне на един човек, на една организация, в дадена ситуация, която докосва сърцето Ви.
Моята баба винаги казваше: „Ако имаш долар, имаш много да споделиш“.
Благодаря Ви дами и господа!
За мен беше чест.

Оригиналът на речта виж в линка към видеоклипа: https://youtu.be/pjlNIr7UIPA

Превод на речта от английски на български език: авторски
© Патриция Петрова Симеонова, студент по връзки с обществеността, Факултет по журналистика и масова комуникация, СУ „Св. Климент Охридски“ – преводач
© Онлайн справочник по реторика.

Позоваването и цитирането на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: