Реч на Сандра Бълок за приемане на наградата Оскар в категорията Актриса в главна роля (7-ми март 2010)

by admin on 07.12.2021

Реч на Сандра Бълок за приемане на наградата Оскар в категорията Актриса в главна роля (7-ми март 2010)

Наистина ли заслужих това или просто ви изтощих? Искам да благодаря на Академията, че ми позволи през последния месец да изживея най-невероятното преживяване в зали, пълни с артисти, които виждам тази вечер, с които съм работила преди и се надявам да работя в бъдеще, които ме вдъхновяват и проправят пътеки за нас. С четирима от тях, в които съм дълбоко влюбена, споделям тази вечер и тази награда. Габи, обичам те толкова много. Ти си изящна. Не мога да те опиша с думи. Кери, от твоята грация, елегантност, красота и талант ми се гади. Хелън, чувствам, че сме семейство, чрез(?) семейство, и просто нямам думи да изразя какво мисля за теб. И Мерил, знаеш какво мисля за теб, а ти се целуваш толкова добре.
Трябва да благодаря на толкова много хора за късмета си в този живот, а това е преживяване, което се случва веднъж в живота, знам. На семейството, което ми позволи да ги изиграя – семейство Туохи. Знам, че са тук, и сигурно ще я чуеш след минутка… Може би не. Благодаря, че ми дадохте възможност на семейството, което направи този филм, което ми даде възможност да направя нещо различно: Джон Лий Хенкок, Гил Нетър, Алкън, Уорнър Брос., актьорите. На всички, които са ми показвали доброта, когато това не е било модерно, благодаря ви. На всички, които се държаха зле с мен, когато не беше… като Джордж Клуни, който ме хвърли в басейна преди години. Все още съм обидена.
Но има толкова много хора, на които да благодаря, а няма достатъчно време. Затова бих искала да благодаря на това, за което този филм беше за мен, а именно на майките, които се грижат за бебетата и децата, независимо откъде идват те. На тези майки и родители никога не се благодари. Аз, по-специално, не успях да благодаря на една от тях. Така че… ако мога да използвам този момент, за да благодаря на Хелга Б. за това, че не ми позволи да се возя в коли с момчета, докато не навърших осемнайсет, защото тя беше права; щях да направя това, което тя каза, че ще направя. Заради това, че ме караше да се упражнявам всеки ден, когато се прибирах вкъщи – пиано, балет, каквото и да е. Тя каза, че за да бъдеш артист, трябва да се упражняваш всеки ден. И за това, че напомня на дъщерите си, че няма раса, религия, класова система, цвят, нищо, нито сексуална ориентация, което да ни прави по-добри от всички останали. Всички ние заслужаваме любов. Така че, на този, проправил ми път, който ми позволи да имам това, и това [имайки предвид „Оскар“-а], и това, много ви благодаря за тази възможност, която споделям с тези изключителни жени, и на моята любима Мерил Стрийп.
Благодаря ви.

© Преводач: Лора Йорданова, студент от специалност „Европеистика“, Софийски университет, часове по „Презентационни и комуникационни умения“ при проф. И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването и цитирането на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: