Реч по повод националния празник „Трети март“

by admin on 09.03.2020

Реч по повод националния празник „Трети март“

Речта е тържествена.

Уважаема проф. Вълканова!
Уважаеми заместник-декани!
Уважаеми преподаватели!
Скъпи колеги!

Честит трети март!

Бъдете горди, че сте българи, но същевременно с това никога не забравяйте, че да си българин не е просто графа в личната карта.
Да си българин не е просто характеристика.
Да си българин не е просто историческо определение.
Какво всъщност означава да си българин?
Какво означава да си патриот?
Какво означава да обичаш родината си?
Да си българин е чувство и усещане. Душата на истинския българин се вълнува при вида на разцъфващите череши и кайсии. Българинът усеща вълнението от гледката на горите, полята и планините, дъхът му спира при допира с черноморските вълни. Той умее да улови енергията на българската природа.
Да си българин е знание. Познаването на историята вдъхновява. Героите в нея ни мотивират, а паденията ни учат. Тя е силата, силата на миналото, без която вероятно нямаше да има нито бъдеще, нито настояще. Историята носи гордост, носталгия и любопитство. Сякаш всеки българин носи частица в себе си, която е дошла по наследство, която помни и ни напомня.
Да си българин е интелигентност. Словото е дар и е богатство. Всеки, който е положил усилието да научи българския език, да говори и да пише на него, всеки, който е грамотен, го цени. Умението да говориш е предпоставка да общуваш, а да разбираш и да бъдеш разбиран е богатство.
Да си българин означава да цениш, да помниш, да браниш.
Когато българинът чуе „Балканът“, си представя зеленината, хълмовете, дивите плодове, животните, миналото, което пазят дърветата, а не само Пампорово и Боровец. Когато чуе „Черно море“, вижда безбрежните води, пенливите вълни, Аполония и Месембрия, а не Слънчев бряг и Златни пясъци. Кожата на българина настръхва, когато чуе гайдата и си представи момата в носията, с китка в косите, сред житни поля, а не полуголия Азис. Българинът уважава българския език, пишейки и говорейки на него, а четворки и шестици вместо „ч“ и „ш“ го карат да изпитва гняв. Българинът почита със сърцето, което учестява ритъм на 2-ри юни, а не чрез татуировка на прасеца на Васил Левски. Българинът празнува 3-ти март всеки ден чрез почитането на традициите и родната памет, вместо веднъж годишно да тръби в социалните мрежи колко много тачи родината си, „излизайки“ на поредния си лов за „лайкове“.
Да си българин е чест, да си българин е привилегия, да си българин е чувство. А да си патриот е мироглед.
Бъдете българи!
Благодаря!
Контекст: Реч от името на студент, произнесена на честването по случай 142 години от Освобождението на България във Факултета по журналистика и масова комуникация.

© Тина Николова, специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, Софийски университет. Речта е подготвена в часовете по „Публична реч“, водени от проф. дн Иванка Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика и задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: