Сбогом, Докторе! Траурна реч по повод кончината на големия бразилски футболист Сократес

by admin on 08.03.2023

Сбогом, Докторе!
Траурна реч по повод кончината на големия бразилски футболист Сократес

Казват, че Господ прибира рано при себе си тези, които обича най-много. Днес си отиде Сократес – високият бразилец, който радваше света с великолепния си дрибъл, с неповторимия поглед към играта, с пасовете с петичка, които бяха негова запазена марка.
За втори пореден уикенд футболният свят бе разтърсен от преждевременната загуба на едно от своите славни чеда. След като миналата седмица се разделихме завинаги с Гари Спийд, вече го няма и Доктора.
Един от малкото футболисти, носещи титлата доктор по медицина, почина на 57 години, вследствие на нелепа чревна инфекция.
Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра се качи горе при Гаринча и Джордж Бест, при Гунди и Дънкан Едуардс, а на нас тук ни остава да си го спомняме от видео кадри и от възторжените разкази за неговата игра.
С него си отиде и част от детството ми, но винаги ще пазя спомена за един от най-елегантните и велики играчи в историята на футбола.
За болезнените, но неземно красиви загуби на неговото поколение в онзи велик бразилски национален отбор, който така и не спечели нищо.
За сълзите при пропуснатата дузпа срещу Франция на Мишел Платини.
За малкото цветни снимки, които си изрязвах в захлас от тогавашния вестник „Старт”.
Сбогом, Докторе, и благодаря, че те имаше!

Д-р Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра (1954-2011)
Високият 193 сантиметра плеймейкър започва футболната си кариера в Ботафого (Рибейрао Прето). През 1978 преминава в Коринтианс, където се превръща в един от най-великите играчи в историята на футбола и записва 297 срещи със 172 попадения за отбора.
В периода 1985 – 1986 се състезава в италианския Фиорентина. След това се завръща в родината си, където две години играе във Фламенго със своя партньор от националния отбор Зико. През 1988 преминава в Сантос, където и приключва с футбола.
За Бразилия има 60 мача и 22 гола, участва на Мондиал’82 в Испания и на Мондиал’86 в Мексико. Печели наградата за най-добър футболист на Южна Америка за 1983 г.
След края на кариерата си се отдаде на медицинска практика и продължи да е активен в обществото, ангажирайки се с политическа и благотворителна дейност. Изявяваше се като коментатор в печатни и електронни медии, а смъртта му попречи да завърши своята книга, посветена на предстоящото световно първенство в Бразилия през 2014.

Сбогом, Докторе! Траурна реч по повод кончината на големия бразилски футболист Сократес на 4.12.2011 г., публикувана в Webcafe.bg

© Ивайло Стоименов – студент от магистърска програма „Публична реч“ – НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов“ – учебна дисциплина „Ораторско изкуство“ при проф. дн И. Мавродиева

© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на автора на текста и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: