Анализ на речта на Лара Сетракиан

by admin on 21.04.2019

Анализ на речта на Лара Сетракиан

1. Реторична/комуникативна ситуация
Речта се произнася пред публика, подредена амфитеатрално. Ораторът говори от сцена, позиционирана централно на нивото на първите редове. Зад него фонът е леко „арт“. Има видеостена, имитираща тухли в тъмносин цвят, върху които са изобразени цветни LED „драскулки“. Присъства и логото на TED в 3D вариант от ляво зад Лара Сетракиан. В помощ на презентацията има екран в дясно зад оратора, където ще бъдат изобразявани различни таблици и фотографии.
2. Ораторът. Неезикови средства в поведението
Лара Сетракиан е журналист, дигитален стратег и предприемач, родена през 1982 г. в САЩ.
Завършила е с отличие Харвардския университет със специалност „Правителство“. Тя е млад глобален лидер на Световния икономически форум и член на екипа на Съвета по външни отношения. Обявена е за една от 100-те най-креативни хора в бизнеса на Fast Company и една от жените на върха на списание „Marie Claire“.
След Харвард, Сетракиан работи като бизнес анализатор в McKinsey & Company. Говори арабски, арменски, английски, френски, испански и е изучавала персийски и португалски.
Работила е за News Deeply, Bloomberg TV, ABC News, CNN, Washington Post и други.
Нейната работа в News Deeply е отличена с наградата за превъзходство в онлайн журналистиката на Националната преса за 2013 г.
Тя често говори за бъдещето на новините като обществена услуга, представяйки модели, предназначени за дигиталната ера.
За произнасянето на речта си, Сетракиан е избрала черен панталон и изчистена блуза в кафяв цвят, които е съчетала с черни официални обувки на висок ток. Личи си бременното й коремче, но въпреки това се е погрижила за външния си вид. Носи лек ежедневен грим и си е направила прическа – косата й е спусната. Заложила е на семпли бижута – колие и часовник.
По време на речта Сетракиан е права, но тъй като сцената не е голяма, не си позволява много да се разхожда. Тя гледа в публиката докато говори, погледът й „шари“ между хората, не се е концентрирала в една точка. Помага си и с движение на ръцете, но не жестикулира прекалено много.
Ораторът говори достатъчно бавно, така че публиката да може да чуе добре и да осмисли казаното. Не си позволява да се шегува, тъй като темата на речта е изключителното сериозна.
3. Аудитория
Освен, че речта се произнася на живо пред публика, Лара Сетракиан е записвана и на камера, видеото от която ще бъде качено по-късно в официалния сайт на TED. Други характерни канали за разпространение на TED talks са Facebook, Twitter, Google +, различни форуми и т.н. Тъй като проблемът, за който се говори е тясно свързан с новинарската индустрия, предполагам, че зрителите в залата са запознати с основната тема.
4. Жанр/Вид
Лара Сетракиан разказва за личния си опит, свързан с основната тема на речта. Чрез това цели да накара публиката да се замисли над проблема и евентуално да потърси решение. Накрая тя самата представя три възможни изхода от ситуацията и по този начин подканва зрителя да се самоиницира и да работи в посока разрешаване на проблема. Речта може да се определи като „вдъхновяваща“ и/или „подканваща“.
5. Увод. Основна част. Заключение. Реторични фигури и похвати.
Основната тема на речта е свързана с губенето на доверие в медиите. Проблемът идва от увеличаването на сензациите без достатъчно достоверна информация и съответно намаляването и липсата на добри репортажи, подкрепени с факти.
Хубаво е, че ораторът си служи със своята лична история и по този начин скъсява дистанцията между себе си и публиката.
Речта започва с ретроспекция, Сетракиан връща зрителя 5 години назад във времето (2012 г.) когато тя смята, че е намерила мечтаната работа. Въпреки уж позитивното начало, настроението се променя още на третото изречение, когато става въпрос за проблемите в новинарската индустрия. Ораторът навлиза в темата за войната в Близкия Изток и разказва за жестоките картини, на които е бил свидетел.
След това въведение, Сетракиан започва да се приближава до същината на речта, разказвайки за бизнес модела, който е създала заедно със свои колеги. Опитва се да разведри мрачната обстановка след историите за войната като вдъхва увереност на публиката, че има надежда да се разреши проблема с нередностите в новите. Нарича себе си „трудолюбив идеалист“, след което пристъпя към най-основната част от речта – трите начина да се подобри новинарската индустрия.
Сетракиан успява подробно да обясни идеите си, като ги подкрепя отново с личния си опит и това, което е сработило при нея. Сред най-силните й моменти се открояват именно наименованията на начините, които тя предлага за разрешаване на проблемите в новинарската индустрия – 1. „Нуждаем се от новини, основани на голям спектър от познания.“; 2. „Нуждаем се от подобна на Хипократовата клетва и за новинарската индустрия, клетва първо да не причиняваме вреда.“; 3. „Трябва да приемем сложността, ако искаме да разбираме сложния свят.“
В заключението на речта, ораторът отново нарича себе си „трудолюбив оптимист“. Завършва с позитивна нагласа за бъдещето и с вяра, че всички изброени по-рано проблеми ще бъдат разрешени. Благодари на публиката за вниманието.

TEDNYC
https://www.ted.com/talks/lara_setrakian_3_ways_to_fix_a_broken_news_industry?language=bg#t-419713 Преводът е направен от Паула Хаджиева

© Анализът е изготвен от Антония Иванова, студент по специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, Софийски университет.
Анализът е по модела на проф. Мавродиева – преподавател по „Публична реч“.
Позоваването на автора на анализа и на Онлайн справочника е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: