Анализ на реч на Лу Гериг

by admin on 21.06.2018

Избор на обекта за реторически анализ: реч произнесена от Лу Гериг
Линк към речта: https://baseballhall.org/discover-more/stories/baseball-history/lou-gehrigluckiest-man

Жанр на речта:

Тържествена реч, но и мотивираща и вдъхноваваща.
Тема: Най-щастливият човек на света

Реторична ситуация:

Речта е произнесена От Лу Гериг на 4 юли 1939 г. на Стадиона на Янките. Повода е края на бележитата кариера на Лу Гериг, като първа база в отбора на Ню Йорк Янкис. Това става поради болеста му амиотрофичната латерална склероза, която е наричана болестта на Лу Гериг в последствие. За да може Лу Гериг да се сбогува със своята публика и отбор 4 юли е обявен за деня на Лу Гериг. На тази дата е организиран двоен мач с “Вашингтон”. Между срещите на терена излиза кметът, а от двете страни на пътеката се нареждат членовете на отбора от 1927, по-известен, като “Убийците”. Всичко това се случва, за да се отдаде чест на умиращата звезда и за да може той да произнесе своята реч.
Ораторът:
Лу Гериг е един от най-добрите бейзболисти в историята. Той е известен с това, че печели Тройната корона през 1934 година, с 49 хомеръна и 165 батирания. Той поставя множество рекорди, като този за най-много хомеръни, ударени от играч в първа база; негов е рекордът за най-много последователно играни професионални бейзболни мачове – 1130. Освен това той се превръща в първия играч, чиито номер (№4) е пенсиониран след края на кариерата му. Той става част от бейзболната стена на славата през 1939 година.
Аудитория:
Тя е както директна, така и индиректна. Директна публика е тази, която присъства на стадиона в деня на произнасянето на речта. Над нея влиянието е по-силно, понеже присъствайки на мястото на събитието, тя може да усети страстта и емицията на оратора. Индиректната аудитория са зрителите пред телевизорите. Това са хората, които не са имали възможност да присъстват на стадиона в този емблематичен ден, но гледат събитието по телевизията. Аудиторията е многобройна, тя е ограничена от капацитета на стадиона, когато е директна. Тя е многобройна и пред телевизионните екрани. Демографската характеристика на зрителите на бейзбол се състои основно от мъже на възраст между 18 и 55 години, като това предполага, че състава на публиката на стадиона е бил сходен.
Жанров реторичен анализа
Основна част: Следва възклицание което има за цел да изрази благодарността на оратора както към публиката така и към неговите съотборници. Той посочва всички велики мъже събрали се на стадиона и благодари, че може да бъде сред тях, благодари за всички приятели, които има благодарение на бейзбола, благодари за отборите, с които е играл, благодари за трофеите, благодари за семейството си, за жена си. Той прави това благодарение на реторични въпроси, които нямат нужда от отговор, но те подсилват ефекта на думите му. Те правят това понеже помагат на аудиторията да се постави на негово място и да разбере какво е имал.
Той приключва своята реч, като споменава за идващия край на неговия живот, но избира да не се спира на него. “Затова приключвам, като казвам, че може би съм имал тежък край на кариерата си.” Даже напротив, той набляга на това, което му е останало, а именно това да сподели останалия си живот с всички невероятни хора, били част от него досега.
От невербална гледна точка едно от нещата, което се откроява най-много е това, че Лу Гериг стои изправен наравно със своите бивши съотборници. Това подчертава неговата сила въпреки заболяването, което ще го убие на толкова крехка възраст. С треперещи ръце, но със спокоен глас и с малко жестове той произнася една от най-запомнящите се речи в историята на бейзбола. Облеклото на Гериг символизира неговата принадлежност към отбора. Той носи своята униформа, застава в средата на стадиона и говори като победител, а не като губещ, както всички очакват да направи. Той стои пред всички хора, които са били част от живита му със сълзи в очите и треперещ, но силен глас. Поради емоцията, с която момента е зареден и поради болеста си, Лу Гериг прави по-дълги и емоционални паузи, които засилват ефекта от речта му.
Манипулативни техники:
Коато говори на публиката, Лу Гериг говори като със своите приятели. Той не прави нищо, за да се разграничи от тях, даже напротив. Той им говори честно и спокойно, споделя с тях своите приятели и семейство, споделя неща, които са лични и го карат да се чувства щастлив.
Анализ на ефекта от речта:
Речта е една от най-запонящите се речи в историята. Тя променя отношението към болните от АЛС. Като подчертава колко жестока е тя и как може да отнеме живота на всеки един от нас.
Индивидуални особености на оратора:
Лу Гериг е преуспяващ атлет, които е болен от тежка и неизлечима болест. Той носи заряда както на преуспяващ атлет, така и на изключително позитивен, човек, който може да остане позитивен дори и в подобен момент.

Източници:
https://www.lougehrig.com/ https://www.24chasa.bg/sport/article/4260744 https://bizfluent.com/about-6087627-target-market-mlb-.html 4

© Михаела Димитрова, студент по връзки с обществеността, ФЖМК, Софийски университет. Анализът е изготвен в часовете по публична реч по указания на проф. Иванка Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: