Анализ на реч на Опра Уинфри, произнесена на тържество по повод завършването на випуск 2017 година в Колежа „Смит”

by admin on 10.06.2018

Анализ на реч на Опра Уинфри, произнесена на тържество по повод завършването на випуск 2017 година в Колежа „Смит”

Анализът е по модела, поместен в книгата на проф. И. Мавродиева „Реторика и пъблик рилейшънс“

Комуникативна ситуация

Речта е написана и произнесена по повод завършването на випуск 2017 в Колежа „Смит”. Ораторът е Опра Уинфри – най-известната американска телевизионна водеща. В речта си тя разкрива своята тайна за успех. Линк към видеото – https://youtu.be/Wg-yC9jKQzs

Място

Колежът „Смит” е частен независим женски колеж по изкуства в Нортхамптън, Масачузец. Колежът се слави с възможностите, които дава на жените да учат и да се развиват на световно равнище. Той е най-големият сред сдружението „Седем сестри“.

Социална роля на Опра Уинфри

Опра придобива своята известност не толкова заради уменията си на водеща, а заради характера, борбеността и способността й да разбира и помага на хората. В предаването си, което е считано за най-успешното ток шоу в историята на телевизията, тя прави безброй подаръци както на публиката си на живо, така и на множество училища, хора в нужда и други благотворителни каузи. Сумите, които нейната кампания за благотворителност дарява ежегодно, варират в милиони долари. Самата Уинфри не крие своя труден житейски път, както и това как преодолява трудностите. Именно този кураж и откритост към публиката и печели милиарди фенове. Като човек, тръгнал от нищото и спъвал се в безброй препятствия на живота, Опра служи за пример и името и добива еквивалент на доброта и сила.

Опра Уинфри като оратор
Кой по-подходящ да говори за „тайните на успеха“ от единствения милиардер от афроамерикански произход в света? Като телевизионен водещ Опра има завиден опит като оратор. Нейните изявления са определяни като „глас на обществото“, тъй като тя винаги акцентира не върху успеха си, а върху това, че тя самата е просто част от аудиторията. Речите и са вдъхновяващи, емоционални и мотивиращи. Увереността й е завладяваща, притежава изнесен, много добре поставен и трениран глас, борави умело със жестикулацията и ангажира аудиторията безкомпромисно.
Ето няколко от изявите й:
Реч на „Златния глобус“ – https://www.youtube.com/watch?v=CKuKc7KTt9g
Реч по повод завършване в USC – https://www.youtube.com/watch?v=DnKu46WGajo
Реч по повод завършването на випуск 2013 в Харвард – https://www.youtube.com/watch?v=GMWFieBGR7c

Аудитория
Завършилите момичета от випуск 2017 на Колежа „Смит”. Ораторът е изцяло релевантен в аудитория на жени, борещи се за бъдещето си, с основна ценност образование и мечта за едно по-добро утре. Присъстват и учители, ръководство и директор, но фокуса е насочен към завършващите. Аудиторията е хомогенна, настроена емоционално, с еднакъв социален статус на завършили „студенти“ – т.е. така наречените от Опра, заради името на университета – „Смитита“.

Жанрови особености
Речта е тържествена и мотивираща и е по повод завършването на Колежа „Смит”. Основната тема е „Ние сме повече еднакви, отколкото различни“. Опра е добре позната на аудиторията и позицията й зад трибуната вдъхва въодушевление у завършващите. Речта е дълга около 10 минути, съдържа лични примери на оратора и е с „поучителна“ функция.

Обръщения
В речта си Опра Уинфри не акцентира към деловите обръщения, а веднага пристъпва по същество. Това е изцяло в неин стил – отново показва нейната неподправеност и адресира речта не само към абсолвентите на Колежа „Смит”, а към всички, които някога, някъде ще чуят нейното обръщение.

Увод
Още в началото Опра се поставя в „обувките“ на своята аудитория и разказва за собствения си живот, когато тя е била на тяхната възраст. Използва ораторското умение да се приобщи към собствената си аудитория, за да придаде релевантност на речта си. Започва с изявлението: „ Когато си на 19, си щастлив, че просто имаш някаква работа“. През очите и възприятията на аудиторията, която е добре запозната с Уинфри, това изречение звучи хумористично, казано от една от най-влиятелните жени в света. Опра подхожда със телевизионните похвати и имитира касиерка, която е срещнала в началото на кариерата си, което предизвиква положителни емоции у аудиторията и мигновено „стопява леда“.

Изложение
Опра плавно преминава от хумористично начало, към по-сериозната част на собствената си реч. Изложението следва хронологията на нейният собствен път в медийното пространство, за уроците, които е научила, борейки се за собствената си кариера. Изложението може да бъде разделено на три части.
В първата част, тя акцентира върху ранните години на телевизионна водеща, когато все още не е имала такъв опит. Тя представя себе си като „средство“, използвано от гостите й, за да пропагандират своите собствени идеи, което всъщност е предназначението на повечето предавания в ефир.
Във втората част идва решението, което Опра взима – тя решава да се разграничи от досегашното разбиране за шоу бизнес, като представя идеите си на продуцентите за предаване, което освен че информира, забавлява и вдъхновява, показва лицата и характерите на гостите, такива каквито са – със своите проблеми и травми т.е – хора, които не са по различни от другите.
В третата част Опра разкрива и тайната на своя успех, а именно „умението да служиш на хората“. Тя разказва за промените, случили се в шоуто, след като тя взима решението си „Да не се преструва повече“. Тя доказва на абсолвентите, че истината е тази, която разграничава доброто от посредственото и заклеймява всякаква форма на лъжа и пропаганда. Опра предава своя собствен пример отново, като прави референция към смисъла на живота, а именно това – да служиш. Тя изтъква, че истинския успех идва тогава, когато впрегнеш своя собствен характер и гледна точка, в името на това, което вярваш. Опра напълно обхваща своята аудитория с вдъхновяващи концепции, тя създава усещането, че всеки от слушащите я може сега, в този момент да промени парадигмата на всичко, с което не е съгласен, само и единствено чрез въпроса „С какво мога да послужа на другите?“

Заключение
Заключението започва с изречението „Искам да споделя с вас най-същественото, което научих.“ и представлява извода от казаното досега – а именно, че дори звезди като Бийонсе искат просто да бъдат чути и се притесняват като всички обикновени хора, което отново доказва главното твърдение, че „Ние сме повече еднакви, отколкото различни.“ Заключението включва и съветът на Опра към завършващите Колежа „Смит”, а именно да намерят своето призвание служейки на света, отдадени на каузата, към която се стремят.

Аргументация и основни апели
Основните апели в речта са равенството, служенето на по-висша цел, защита на личните ценности и вглеждане в битието на другия. Речна е мотивираща и разгръща една лична история на човек, опознал успеха по особено вдъхновяващ път. Аргументацията говори чрез постиженията на оратора, които са достояние на цялата аудитория. Похватите за убеждаване за изместени на заден план, тъй като репутацията на Опра Уинфри говори преди самата нея.

Реторични фигури и похвати

В речта присъстват множество повторения, именно в помощ на основните акценти и апели: „Няма да се преструвам“, „да служиш“ , „да бъдеш чут“, и т.н. Речта включва реторични въпроси, които разнообразяват стилистиката. Стилът на изказване е неофициален, личен и в хармония на имиджа на телевизионната звезда.

Неезикови средства/ Невербално поведение
Като опитен оратор, Опра използва жестикулацията като похват, който да засили влиянието на думите и. Тя борави умело с мимиките си, акцентира с по-висок тон на важните елементи от речта, като постоянно разнообразява жестовете си. Опра носи очила, облечена е в тогата на университета, което показва уважение към институцията и синхрон с аудиторията. Гримът и е минималистичен, а бижутата са в симбиоза, което придава достолепие на образът й.

Следкомуникативен етап
Речта се радва на огромен успех и влиза в класацията на „10-те най-добри речи за завършване“ на списание „Роулинг Стоун“ , както и на милиони гледания в платформата YouTube.

Източници:
[1] Мавродиева, И. (2013). Реторика и пъблик рилейшънс. София: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.
[2] https://www.rollingstone.com/culture/pictures/10-best-commencement-speech-moments-of-2017-w485222/oprah-winfrey-smith-college-w485232
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Oprah_Winfrey

© Превод и анализ – Цветелина Огнянова, студент от специалност „Връзки с обществеността“, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски“. Вижте и превода на речта, публикуван в онлайн справочника.
© Онлайн справочник по реторика

Цитирането и позоваването на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително

Leave a Comment

Previous post:

Next post: