Информираща и мотивираща реч

by admin on 08.12.2020

Информираща и мотивираща реч
Задача: Да се направи кратка презентация на студентите възможностите за ваксиниране срещу COVID-19.
Цел: Информиране на аудиторията
Профил на аудиторията: 80 бр. студенти на възраст 22-23 години. Намират се в учебна зала, във времето преди обяд.
Характеристики: нямат политически предпочитания; обучават се в хуманитарни науки; еднородно расова група; смесена религиозна група – християни и мюсюлмани; пол – предимно жени; социален клас – нисък към среден; семейно положение – в по-голямата част групата са несемейни.

КОРОНАВИРУСЪТ Е ТУК, НО ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС МОЖЕ ДА ГО ИЗГОНИ!
Здравейте, колеги.
Аз съм Даниел Василев, студент към магистърската програма по Биология в СУ. Днес съм при Вас, за да Ви съобщя страхотната новина, че цялата ситуация с COVID е на път да си замине! В следващите 5 минути ще Ви разкажа как.
Днес няма да говоря какво е COVID, какви са цифрите, статистиката и т.н. Бомбардирани сме ежедневно с тази информация от всякакви канали. В интерес на истината, докато идвам насам, таксиметровият шофьор също ми обясняваше за това.
Ще ви представя, обаче, най-новата информация относно това, как можем да го изгоним и да се защитим. Но първо, ще ви върна малко назад във времето.
Туберкулоза. Сещате се за картината на Едвард Мунк – „Болното дете“, за персонажа на Катерина Иванова от „Престъпления и наказания“, за филма „Молен Руж“, където главната героиня е жертва на това заболяване…
Туберкулозата е била толкова голям проблем, че виждате как дори различните видове изкуство са вдъхновени от нея.
Това събитие не задминава и нас. Преди много години великият български класик Елин Пелин пише:
„Чета по вестниците разни работи за туберкулозата и тръпна от страх. Тия дни прочетох пак една статийка по тоя въпрос…нищо утешително.“
Познато нали? Виждаме, че страхът не ни е чужд и че в подобни ситуации реагираме по сходен начин, независимо от преминалите години.
Но днес не пишем за туберкулозата, нали така? Това е, защото е овладяна.
А знаете ли как? Благодарение на нас.
Преди повече от век д-р Сребра Родопска участва активно в екипа за борба със заболяването. Така тя, заедно с други колеги, разработва специален метод за превенция на заболеваемостта.
Мога да кажа, че всеки един от нас има нещо общо с нея. Знаете ли какво е то? БЦЖ ваксината. Д-р Родопска е създателят на БЦЖ ваксината, която всеки един от нас, от нашите родители и баби и дядовци са получавали, за да бъдат защитени от вредното въздействие на болестта.
Както може да се уверите сами, този метод е помогнал на милиони хора, в това число не само българи да се излекуват. Има медийна, а и професионална информация, в която се твърди, че дори днес ние, българите, оздравяваме от COVID по-леко, заради тази ваксина.
Всичко това ме води до новината, която стана известна преди няколко седмици. Подобно на метода на д-р Родопска е открито не едно, а цели три възможни превенции за COVID. И трите вида действат, като ефективно създават антитела, които се борят срещу вируса, навлязъл в тялото. Разликата е начинът, по който се изграждат антителата, според различната имунизация.
Първата представлява материал, който съдържа безвредни части от COVID. В следствие на това нашата имунна система създава такива антитела, които да се борят с всичко, което прилича на тези останки т.е. COVID.
Вторият вид имунизационен материал е специално изведен вид белтък, който наподобява вируса. Логиката е същата. Тялото изгражда антитела, които помагат при борбата му с COVID.
Третият и последен вид имунизационен препарат е също изключително интересен и е белег за висшия пилотаж в медицината. При него тялото се среща със сходен, различен от COVID, но полезен за нас. По този начин тялото използва изградените антитела към сходния вирус срещу COVID.
Тук искам да споделя още една изключително добра новина за нас. И трите вида препарати са започнали да се произвеждат активно от авторитетни западноевропейски фармацевтични компании, които са доказали, че техните продукти са изключително пречистени, рафинирани и безвредни.
И не само това. По вече официални данни ние ще имаме свободен достъп до тях само след няколко месеца и то напълно безплатно. Те ще бъдат достъпни най-вероятно при лекарите, които ни познават добре и се грижат за нашето здраве от години – нашите лични лекари.
Още от сега искам да почертая, че тези лекарствени препарати не са и няма да бъдат задължителни за никого. Причината за това е, че всеки носи отговорност за собственото си здраве. Всеки има изконното човешкото право да избере дали да бъде лекуван или да откаже лечение.
С информацията, която ви представих, искам да съм сигурен, че вие знаете, че има начин да се справим и да опазим здравето и животите си. От сега нататък изборът е наш.
В заключение искам да цитирам отново Елин Пелин, да повторя думите му, казани за предходната пандемия, която е причинена от туберкулозата:
„За да можем да се спасим от този враг на човечеството, трябва да водим непрекъсната война с най-страшния предизвикател на тая болест: невежеството.“
Бъдете разумни!
Бъдете здрави!
Бъдете живи!
Благодаря Ви за отделеното внимание.
Аз съм Даниел Василев и за мен беше удоволствие да бъда тук при вас.
© Даниел Василев, СДК, Философски факултет, Софийски университет
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора на речта и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: