Лекция на Павел Марчевски „Ние сме 99% – какво означава това в Източна Европа” – 2 декември 2013 г., Полски център

by admin on 01.12.2013

Лекция на д-р по социология Павел Марчевски „Ние сме 99% – какво означава това в Източна Европа”

Кои социални групи в Полша и в другите страни от региона могат да се подпишат под лозунга, формулиран от „Окупирай Уолстрийт“. Изчерпал ли е своя потенциал в региона лозунгът „общество, основано на знанието“, който след рухването на комунизма бе обещание за по-добро бъдеще? Трябва ли средната класа да изостави стремежа си да стане част от елита и да събуди в себе си по-голяма социална чувствителност?

Предвидена е прожекция на филма на полския режисьор Войчех Ягело „Правилата наиграта” (2013, 33’), с надписи

Денят и часът са 2 декември 2013 (понеделник), 18.00 ч.

Мястото е Полският институт, вход свободен.

Участници:

Павел Марчевски – доктор в Института по социология на Варшавския университет. Постоянен сътрудник на “Tygodnik Powszechny”, редактор в “Przegląd Politycznу”. Публикува в “Gazeta Wyborcza”, “Europa”, “Znak”, “Res Publica Nowa”. Автор на книгата “Да направим свободата неизбежна. Републикански теми в мисълта на Алексис дьо Токвил”, преводач на книгите на Тони Джуд.

Войчех Ягело – режисьор и сценарист. Завършва архитектура във Варшавската политехника. По-късно учи във Филмовото училище в Лодз, както и в Майсторското училище по кинорежисура на Анджей Вайда във Варшава. Режисира редица документални филми и реклами. Носител е на две индивидуални награди за монтаж на Краковския филмов фестивал за филмите „Ариа Дива“ (2008) и за „Радостен“ (2010).

Правилата на играта (2013, 33‘ мин., с надписи) – режисьор и сценарист Войчех Ягело; оператор Якуб Гиза; с участието на Томаш Шухард, познат на българарската публика от филма „Ти си Бог“, чиято премиера беше на 12 ноември 2013 г. в Дома на киното. Участват още: Агнешка Жулевска, Мария Деймек, Якуб Соколовски и др.

Трейлър към филма „Правилата на играта“ http://vimeo.com/67028779

Информацията е предоставена от  Halina Krystewa

Dział Programowy i Biblioteka

Instytut Polski w Sofii

ul. Weslec 12, 1000 Sofia

Leave a Comment

Previous post:

Next post: