Реч на Блейк Лайвли – повод: наградите Variety’s Power of Women

by admin on 10.05.2021

Речта e, произнесена от Блейк Лайвли по повод детската порнография на наградите Variety’s Power of Women
Благодаря ви, благодаря ви толкова много, (сочейки жената, която й дава наградата). Tи си модел за подражание във всеки аспект от живота си, (обръщайки се към публиката). Тя е най-добрата майка и жена, лидер и шеф, продуцент и актриса и аз искам да съм нея всеки ден. Затова благодаря ти, Селма. Благодаря ти, Variety, че не само почиташ и признаваш жените, но и че признаваш проблеми, за които всички трябва да говорим. Толкова съм благодарна да бъда в компанията на всички жени, които днес са почетени тук.
Аз съм тук днес, защото съм жена и имам две малки момичета. Е, те не са малки, но аз все още ги виждам такива. Казват се Джеймс и Инез и те са моят свят. Бих направила всичко, за да ги защитя. Буквално бих умряла за тях, без изобщо да го мисля. И за тези от вас, които имат деца мисля, че знаете за какво говоря. Ако помислите какво бихте направили за детето си, едва ли има нещо, за което бихте се двоумили.
Това ме накара да се замисля каква е стойността на живота на едно дете и каква е стойността на живота на едно дете, което не е наше? Колко струва нейният живот или колко струва неговият? Сексуалната експлоатация на деца е нещо, което не се случва рядко, нещо, което не се случва далеч. Случва се точно тук и точно сега.
За да ви покажа това, докато говоря, зад мен ще се появи карта (обръща се с гръб и посочва). Всеки път, когато се появи точица на картата, това е някой, който търгува с детска порнография или гледа детско порно в този момент, докато говорим. Да, ето колко разпространено е това. Аз не знаех какво точно е детска порнография. Както знаете, ние имаме някаква идея какво всъщност представлява. Аз бях уплашена да попитам, защото като майка знаех, че ще е много болезнено да го чуя. Почувствах се сякаш трябваше да питам и сякаш трябва да го споделя с вас сега. Искам да ви предупредя, че е смущаващо. Но имам чувството, че е моя отговорност да ви кажа, защото това е истината. И вярвам, че ако всички я знаем, ще посветим повече от себе си на това да го спрем.
Когато попитах какво е детска порнография, разбрах, че това са голи снимки на момчета и момичета под 18 години. Но сега, благодарение на високоскоростния интернет, има и видеа, видеа на деца. Под деца имам предвид деца, които очевидно още не са влезнали в пубертета. Заради интернет има толкова много съдържание, педофилите са безчувствени и заради това децата стават жертви по-млади и съдържанието става все по-ужасяващо.
Така че когато служителят на реда ми каза това, аз го попитах колко малки са малките деца, които вижда и той ми каза – кърмачета. Аз имам шестмесечно бебе, така че попитах какво има предвид, какво точно значи кърмаче. Той каза, че са кърмачета, които все още са с прикачена пъпна връв. Знам, толкова е ужасяващо да чуете това и съжалявам, че трябва да го споделя. Но съм благодарна, че слушате, защото това наистина се случва. И е важно да го знаем и то да резонира с нас, за да се сещаме всеки ден.
Така че аз попитах какво се случва в тези видеа и сигурно се досещате, отвратителни и неописуеми неща се случват. Но аз отново ще говоря за тях, защото мисля, че ако тези деца преживяват това, най-малкото, което заслужават, е ние да чуем какво действително им се случва.
Не, не е просто докосване, има проникване, има екстремно изтезаване, дори робство. Има дори животни, които проникват в детето или в кърмачето; има кръвосмешение. Казаха ми: „Помисли и всяко нещо, за което се сетиш, е там и с него се търгува.“ На ден се търгуват от 30 до 50 милиона файла. Това са тези, за които знаем (обръща се и посочва таблото), можете да видите какво се случва в момента.
И това се случва на много деца. 90% от децата познават своите насилници. Така че нашите деца са в риск. Вие може да познавате този човек. Може да е лекар, може да е треньор. Аз мислех, че хора, които работят с деца, са хора, които искат да ги защитят. Но много често тези хора, които имат тази склонност да насилват деца. Те намират професия, която им дава достъп до тях и то до много деца. Идеалните жертви са млади деца, защото не говорят за това и не стават добри свидетели, ако все пак решат да го направят. Само 10% от децата всъщност казват, след като са били насилени.
Това, което е невероятно за “Коалицията за спасяване на деца” е, че те са проактивни, не чакат децата да кажат нещо, те могат да идентифицират педофилите, могат да видят IP адреса, който търгува с детска порнография. Няма никакви проблеми и притеснения с поверителността, защото те виждат IP адреса на тези, които търгуват с файловете и дават информацията на органите на реда. А търгуването с тези файлове е престъпление. Така че органите на реда могат да почукат на вратата на този човек и да видят дали той има достъп до дете. Защото средният насилник изнасилва между 50 и 100 деца през целия си живот. Това е на човек. Между 55 и 90 процента от хората, които гледат детска порнография, са всъщност действителни изнасилвачи или ще се превърнат в изнасилвачи. Да, това ви звучи много – 50 до 100, може би дори звучи нереалистично, но децата, които постепенно порастват, остават тихи. Или израстват със сексуалните предпочитания на своя насилник.
Разказаха ми история на онколог, педиатър онколог, който изнасилва своите деца с рак и то изнасилва стотици от тях. И история за мъж медицинска сестра, която работи с деца с психически и физически увреждания. Когато са го хванали, са го попитали колко деца е изнасилил, a той е погледнал снега навън през прозореца и е попитал колко снежинки има навън.
Толкова широко разпространено е това, така че искам да го знаете. И искам да резонира с вас, искам да видите, че “Коалицията за спасяване на деца” само за три години е намерила 9,000 насилници, спасила е 2,000 деца (тя и публиката пляскат). И да, те имат нужда от дарения, защото така могат да продължат да правят това безплатно за органите на реда. Но те също така наистина имат нужда да бъдат представени. Затова говоря от твърде много време, напълно го осъзнавам и съжалявам. Но просто вие всички сте много важни хора, хора с добри връзки. Затова използвам своето време да ви кажа, че те имат нужда от представяне от големи компании. Например, да кажем, защото те имат IP адреса на всички тези изнасилвачи, те могат да дадат IP адреса на Care.com или Uber и ако този човек попълва апликация, за да работи в тази компания, за да стане детегледачка или шофьор, те веднага ще го отхвърлят, защото е разпространявал детска порнография. Ако Comcast (или всеки един голям доставчик на услуги) получи лист от IP адреси, може да блокира това съдържание, за да не бъде споделяно, тъй знаят какво съдържат файловете. Няма никакви проблеми с лично пространство, просто блокират нелегалното съдържание. Така че защо по дяволите не правим това? Няма никакъв смисъл, трябва да направим това представяне, трябва да помогнем на тези деца. Не нарушава нищо легално, така че искам да ви насърча, на маса 17 имаме флаери с имената на компаниите, които имат нужда от представяне, така че благодаря на Карли Юстаз, откривателят и CEO на “Коалицията за спасяване на деца”, тя е истинският герой, заедно с всички останали в коалицията.
Благодаря на всички, които предпазват децата ни, те са истинските герои.
Благодаря на всички вас, които прекарват своя следобед, седейки тук, слушайки всички нас да говорим за тези неща, които са наистина болезнени за слушане.
Чувствам се много благодарна да имам възможността да говоря от името на хората, които нямат възможност да говорят за себе си.
Знам, че всички ние се чувстваме по този начин днес.
Така че благодаря ви, че оценявате всеки живот, живота на тези деца.
Благодаря ви!
Съжалявам, че говорих толкова дълго.
© Анна Цанева, студент по „Връзки с обществеността“, ФЖМК, Софийски университет, предмет „Публична реч“ – преподавател проф. И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора на превода и на Онлайн справочника по реторика е задължително
Уточнение: Проектът RHEFINE – Rhetoric for Innovative Education – Erasmus+ Programme, Number 2020-1-PL01-KA203-082274, Erasmus+ Programme, Key Action 2, Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Strategic Partnerships for Higher Education е представен в часовете по “Публична реч”. Анна Цанева участва в О7 като студент на 30.04.2021 г. – O7 Student Research Teams.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: