Реч на Франклин Д. Рузвелт – обявяваване на война на Япония – 8 декември 1941 г.

by admin on 18.01.2022

Обявяване на война на Япония – реч на Франклин Д. Рузвелт – 8 декември 1941 г.

Господин вицепрезидент, господин председател, членове на Сената и Камарата на представителите:
Вчера, 7 декември 1941 г. – дата, която ще остане безславна – Съединените американски щати бяха внезапно и преднамерено нападнати от военноморските и военновъздушните сили на Японската империя.
Съединените щати бяха в мир с тази нация и по молба на Япония все още водеха разговори с нейното правителство и император с цел поддържане на мира в Тихия океан.
Действително, един час след като японските въздушни ескадрили започнаха бомбардировките на американския остров Оаху, японският посланик в САЩ и негов колега предадоха на държавния ни секретар официален отговор на едно скорошно американско послание. И макар в този отговор да се посочваше, че изглежда безполезно да се продължават съществуващите дипломатически преговори, той не съдържаше заплаха или намек за война, или за въоръжено нападение.
Ще запишем, че отдалечеността на Хаваите от Япония прави очевиден изводът, че нападението е било съзнателно планирано преди много дни или дори преди седмици. През изминалото време японското правителство умишлено се е опитвало да заблуди Съединените щати чрез неверни изявления и изразяване на надежда за продължаване на мира.
Вчерашната атака срещу Хавайските острови нанесе сериозни щети на американските военноморски и военни сили. Със съжаление трябва да Ви кажа, че много американци загубиха живота си. Освен това се съобщава, че американски кораби са били торпилирани в открито море между Сан Франциско и Хонолулу.
Вчера японското правителство започна нападение също и срещу Малая.
Снощи японските сили нападнаха Хонконг.
Снощи японските сили нападнаха Гуам.
Снощи японски сили нападнаха Филипинските острови.
Снощи японските сили нападнаха остров Уейк.
А тази сутрин японците нападнаха остров Мидуей.
Следователно Япония предприе изненадваща офанзива, която обхваща целия Тихоокеански регион. Фактите от вчера и днес говорят сами за себе си. Народът на Съединените щати вече е формирал мнението си и добре разбира последиците за живота и сигурността на нашата нация.
В качеството си на главнокомандващ на армията и флота наредих да бъдат взети всички мерки за нашата защита.
Но цялата ни нация винаги ще помни характера на нападението срещу нас.
Без значение колко време ще ни отнеме да преодолеем това преднамерено нахлуване, американският народ в своята справедлива мощ ще стигне до абсолютна победа. Вярвам, че тълкувам правилно волята на Конгреса и на народа, когато заявявам, че не само ще се защитим докрай, но и ще направим така, че тази форма на предателство никога повече да не ни застраши.
Съществуват враждебни действия. Не може да се премълчава фактът, че нашият народ, нашата територия и нашите интереси са в сериозна опасност.
С увереност във въоръжените ни сили – с безрезервната решителност на народа ни – ние ще постигнем неизбежния триумф.
Да ни помага Бог!
Моля Конгресът да обяви, че след непровокираното и подло нападение от страна на Япония в неделя, 7 декември 1941 г., Съединените щати и Японската империя са в състояние на война.

Линк към речта: https://www.famous-speeches-and-speech-topics.info/presidential-speeches/franklin-d-roosevelt-declaration-of-war-on-japan.htm

© Превод: Иван Николов, студент по европеистика, Софийски университет, часове по “Презентационни и комуникационни умения“ при проф. дн И. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Позоваването на преводача и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: