Световен ден на философията

by admin on 27.11.2014

философия ден на философията

 

Световен ден на философията

На 20-ти ноември 2014 г. цялата философска колегия се събра в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”  да отпразнува Световния ден на философията, честван под егидата на ЮНЕСКО. Инициатор на събитието бе Философският факултет към Софийския университет, включиха се и преподаватели, студенти, изследователи от Югозападния университет „Неофит Рилски”, ИИОЗ към БАН, Великотърновския университет. Получи се истински празник, на който да бъде споделено неотменното увлечение и страст по любимата наука, вдъхновението от възможността да изучаваш и да създаваш философското знание.

Събитието започна с награждаването на лауреатите от конкурсите за ученическо и студентско есе. В конкурса са участвали ученици от над 60 училища в страната.

Върху цитати от техните есета започна беседа по темата за „Българският път”. Темата бе провокативна, разгоря се дискусия дали все пак има български път, български духовен и теоретичен модел и насока в съвременното философстване. Според проф. д.ф.н. Г. Фотев самият чудесен български език е собственото лоно, в което се случва българската философия и наука и това дава нашата „униварсалност” и уникалност. Проф. д.ф.н. Валентин Канавров от Югозападния университет подкрепи становището на проф. Фотев. Според проф. Канавров тъкмо езикът, на който философстваме, е собственият дом на българската философия, а тя трябва да бъде посветена на „чистото мислене”, което извежда и проецира конструкциите, облика на света около нас. Тъкмо това, подчерта проф. Канавров, е запазената марка на философията в Югозапада: изградената изследователска школа по трансцендентална философия.

Izlojba_Filosofia_Svet.den

Вечерта завърши с емоционална и интересна Арт-вечер. Преподаватели и студенти по философия показаха своите таланти с великолепни стихове и музикални изпълнения.

Югозападният университет се включи към Философската изложба, открита в ротондата на СУ, с тематичната изложба „Визуализация на философски идеи”. Оригиналната и новаторска идеята е инспирирана от Марбургски философи, създали „Музей на философията” – „Denkwelten. Deutsches Museum für Philosophie”. В изложбата „Визуализация на философски идеи” се включиха със снимки и живопис: проф. д-р Нина Христова, доц. дн Вяра Николова, Eliane Lima (USA), Renato Costa (Brazil), гл. ас. д-р Ирина Китова, гл. ас. д-р Силвия Кръстева, докт. Атанаска Чолакова, Аксения Ангелова, Радостина Кунова, Любомира Стоянова, Христина Йорданова, Петър Христов. Изложбата предизвика голям интерес с новаторската и провокативна възможност да се предложи образ на сложните и абстрактни философски концепти, с което теоретичните проблеми се сдобиват с неочаквано свеж, нагледен и вълнуващ всеки поглед, а защо не и със свободно и достъпно пресътворяване тук и сега.

Празникът на философията събра преподаватели, студенти, изследователи, почитатели на философското знание и бе повод за пореден път да си припомним огромната значимост на философията, огромния потенциал и постижения на философското образование в България и искрено да се поздравим с „Честит Световен ден на философията!”.

 

философия философия

Силвия Кръстева

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: