Тържествена и вдъхновяваща реч по време на благотворителен концерт

by admin on 08.03.2021

Тържествена и вдъхновяваща реч по време на благотворителен концерт
Жанр: Тържествена реч, като може да е в съчетание с вдъхновяваща.
Функции: Да въведе в темата, да мотивира, да въздейства, емотивна функция.
Място на произнасяне: Зала 1 на НДК.
Вид аудитория: Смесена – косвено и пряко запознати с темата.
Цел на речта: Да вдъхнови, да направи впечатление, да привлече внимание към проблема, да даде храна за размисъл.

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели,
За мен е огромна чест да стоя тук пред вас в ролята си на водеща на такова голямо събитие – първото издание на „Благотворителен концерт 2021 година“. Преди да започнем искам да благодаря на организаторите и на онези, които дадоха сърце и душа в името на една кауза. Нашата кауза, тъй като я приехме като своя собствена.
Сигурна съм, че всеки от нас, тук в залата е дошъл с надеждата и амбицията за промяна – промяна за нечий живот към по-добро в така неясното и динамично време, в което живеем. Самата аз днес се събудих с вълнение, очакване и нетърпение да бъдем заедно и с общи усилия да постигнем толкова много. Защото аз силно вярвам в това, повярвайте и вие. Защото, когато правиш щастлив някого, самия ти започваш да се чувстваш по същия начин.
И в контекста на събитие като днешното не мога да не спомена годината, която беляза историята – 2020, която беше година на предизвикателства, на трудни моменти, но и на вяра.
Година, в която осъзнахме истинското значение на това да бъдем със семействата си или далеч от тях.
Година, в която разбрахме какво означава да поставим здравето си преди всичко в битието. Битието, където то често губеше своето място из между задачите за деня.
Но стига сме говорили за негативната страна на нещата.
На какво ни научи тази година?
Научи ни да сме силни, да сме сплотени в името на една обща цел!
Ще си кажете, това са клишета и няма да сте далеч от истината. Но има едно голямо НО. В такива непредвидени ситуации, човек започва да цени нещата, които преди е приемал за даденост, просто част от обкръжението му, вечно съществуващи и непроменящи се. Но времето, с което всеки ден се надпреварваме, този път ни доказа, че нещата не стоят точно така.
Защо Ви казвам всичко това ли?
Сега ще ви отговоря.
Защото в тези трудни времена, някои хора, които са напълно непознати за нас и дори не сме чували тях, водеха лични борби със самите себе си. За тях, а и за нас, всеки ден, всеки час е изпитание на духа и волята.
А в година като 2020 година думата, която ги описва е именно тази – Борба.
Борба за живот и за мечти.
Борба да не изгубиш и последната надежда, която ти е останала.
Борба, за да имаш шанс за още едно ,,утре‘‘.
Да си с близките си. Това са хората, които се нуждаят от нашата подкрепа и ние сме тук точно заради тях. Защото ако за нас беше трудно, то за тях беше абсолютно немислимо, ако съдим според собствените си представи.
С „Благотворителен концерт 2021 година“ ще дадем рестарт за всички несбъднати мечти. Каузата ни е насочена към хората, които се нуждаят от рехабилитация. Поради тази причина задачата ни е да съберем необходимите средства за изграждането на рехабилитационни центрове и за закупуване на необходимата апаратура във вече съществуващите. По този начин ще дадем възможност за нормален живот и бъдеще. Освен това и мотивация, че някой е повярвал в тези хора и тяхната непреклонност. Защо това да не сме ние?
Ако до сега някои от нас сме участвали пряко или косвено в други кампании и те също са давали резултат, ще си кажете: ,,С какво се различава тази?“ Отличава се по мащаби, амбиция и индивидуално отношение към всяка личност, която е потърсила помощ или е останала в сянка.
Тази вечер сме ви подготвили много изненади от български изпълнители и майстори на киното и театъра. Всички те също изразиха огромно желание да се присъединят към каузата. Е, няма да издавам повече. Само знайте, че за някого, всичко което правим тази вечер, ще бъде отражение на утрешния ден.
Нека не виним и 2020 година. Защото годините, дните, часовете, миговете носят своето бреме на неосъществени действия, но и на още толкова уроци. Въпросът е дали ще ги оценим и пречупим през призмата на нашата реалност.
И така, дами и господа, още веднъж благодаря за това, че сте тук.
А сега нека концертът да даде своето начало със следващата песен.
Моля аплодисменти…
© Анита Шуманова, ВО – 2 курс, „Публична реч“ при проф. Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: