Анализ на мотивационна реч, произнесена от капитана на Аржентина- Лионел Андрес Меси преди финала на „Копа Америка“ през 2021 година.

by admin on 26.05.2023

Анализ на мотивационна реч, произнесена от капитана на Аржентина- Лионел Андрес Меси преди финала на „Копа Америка“ през 2021 година.

https://www.online.rhetoric.bg/custom%20structure%20/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%87-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5/


Ситуация

Речта е произнесена от капитана на Аржентина – Лионéл Андрéс Мéси Кучитѝни, преди последния им двубой на големия финал срещу Бразилия.
Място на речта
Самата ситуация се състои в съблекалните на Аржентина на стадион Ещадио до Маракана през 2021 година преди финала на „Копа Америка“, където Аржентина се изправя срещу Бразилия. Финалът на „Копа Америка” 2021 е последният мач на футболния турнир Копа Америка 2021, който е първенство на Южна Америка и се провежда в Бразилия между 14 юни и 11 юли 2021 г. Мачът се играе на Ещадио до Маракана, Рио де Жанейро между Аржентина и Бразилия, но Аржентина е символичен домакин.
Оратор
Лионел Меси е аржентински професионален футболист, считан за един от най-великите футболисти на всички времена. Роден е на 24 юни 1987 г. в Росарио, Аржентина. Меси започва да играе футбол от ранна възраст и се присъединява към младежкия отбор на Нюелс Олд Бойс на шестгодишна възраст. На 13-годишна възраст Меси се премества в Испания, за да се присъедини към младежката академия на ФК Барселона. Той бързо се издига в редиците и прави дебюта си в старшия отбор на 16-годишна възраст. Оттогава той се превърна в един от най-успешните и разпознаваеми играчи в историята на футбола. Меси е носител на множество индивидуални награди и отличия през цялата си кариера, включително седем награди “Златна топка”, които се дават ежегодно на най-добрия играч в света. Той също така е спечелил множество отборни титли с ФК Барселона, включително десет титли на Ла Лига, седем титли на Купата на краля и четири титли на УЕФА Шампионска лига. Една от най-големите силни страни на Меси е невероятното му умение и ловкост на терена. Той е известен със способността си да дриблира покрай защитниците с лекота и да вкарва голове от привидно невъзможни ъгли. Той също така е похвален за своята визия и способност за преминаване, които са му помогнали да създаде безброй голови положения за своите съотборници. Като заключение, Лионел Меси е легендарен футболист, който постигна невероятни успехи както индивидуално, така и с екипа си. Уменията му на терена са несравними и той се превърна във вдъхновение за милиони фенове по целия свят.
Социалната роля на футболната легенда
През цялата си кариера Меси е участвал в благотворителни действия, насочени към уязвимите деца, ангажимент, който произтича отчасти от медицинските затруднения, с които се сблъсква в собственото си детство. От 2004 г. той е допринесъл с времето и финансите си за УНИЦЕФ – организация, с която ФК Барселона също има силна асоциация. В допълнение към работата си с УНИЦЕФ Меси основава своята благотворителна организация – фондация „Лео Меси“, която подкрепя достъпа до здравеопазване, образование и спорт за деца. Тя е създадена през 2007 година след като Меси посещава платената детска болница в Бостън, гледката там докосва сърцето и душата на младия футболист и така той решава да реинвестира част от доходите си в обществото. Меси продължава да инвестира в спорта и здравето и в родината си – Аржентина, или по-специфично финансово подкрепя „Сармиенто“, футболен клуб, който се намира в квартала на Росарио, където е роден, като през 2013 г. поема задължението да ремонтира съоръженията му и да инсталира терени за всички времена, както и финансира управлението на няколко младежки играчи в стартовете на „Нюелс Олд Бойс“ и неговия съперник „Росарио Сентрал“, както и в „Ривър Плейт“ и „Бока Хуниорс“ в Буенос Айрес.
Аудитория на речта
Въпросната реч, произнесена от Лионел Меси е произнесена пред членовете на аржентинският национален отбор, неговите съотборници в съблекалнята им на стадион Ещадио до Маракана в Рио де Жанейро, Бразилия.
Жанр на речта
Речта, изнесена пред аржентинският национален отбор от Лионел Меси е монолог, реч за повдигане на духа, или още речта е “вдъхновяваща“. Ораторът изразява емоция, докато аудиторията я попива и превръща в душевна енергия.
Увод, основна част, заключение
Меси изнася мотивираща реч на съотборниците си преди големия финал, за да повдигне духа на отбора. Той започва с благодарност към отбора си за времето, което е прекарал, играейки с тях на един терен, пътувайки заедно и за прекараното време заедно, като един отбор. След това той започва да говори за жертвите, които всеки един от екипа е направил за да стигне до тук, като споменава как Ел Дибу (Емилиано Мартинез) е станал баща, но не е могъл да присъства на раждането на сина си. Той им казва тези неща за да предизвика тяхната емоция и да я превърне във вдъхновение и да им напомни за какво се борят. Той продължава с речта си като им говори за вече постигнатата победа и самата тръпка от това, оставената следа в историята на футбола и победата заради, която са дошли тук – на стадион Ещадио до Маракана. Изнесената от него реч предизвиква у отбора фокус върху играта, плам в сърцата и една честна и спортсменска играл

Реторични фигури
Реторичен въпрос – Той бива зададен не за да получи отговор, а за да примами вниманието на аудиторията върху определен проблем: „Ел Дибу (Емилиано Мартинез) стана баща и дори не успя да види новородения си син! Защо? Заради точно този момент, момчета!“.
Анафора – Има повторение на тези 45 дни, за които той им благодари, и в които те са преживяли толкова много. „Бяха 45 дни изпълнени с тежък труд, в които не се оплаквахме нито от пътуванията, нито от храната, нито от хотелите, нито от игрищата, от нищо. 45 дни без да виждаме семействата си. 45 дни!“.
Неезикови средства
Прегърнат групово с отбора си, Лионел Меси застава в средата като истински лидер, всяващ уважение и мотивация, използвайки дясната си ръка като продължава да изброява жертвите, които членовете на отбора са направили за да стигнат до тук.
Манипулативни техники
Ораторът използва личните чувства на съотборниците си, използва тяхната тъга, тяхната радост и всички техни чувства в онзи момент и ги превръща в желание за победа. Това го прави истински лидер, умението да вдъхнови отбора. Мачът бе спечелен още в съблекалнята след тази реч.
Следкомуникативен етап
Аржентина печели „Копа Америка“ през 2021 година като отбелязва резултат от 1:0 срещу Бразилия с победен гол отбелязан от Анхел ди Мария в 22‘ минута, като резултатът не се променя до края на мача. Аржентинският национален отбор се прибира в Аржентина с още един трофей. Тяхната победа е доказателство, че речта на Меси им е повлияла и е довела до желаната развръзка.

© Любослав Беличовски, студент от специалност ПИС, Философски факултет, Софийски университет, часове по „Комуникативни техники“, преподавател проф. Иванка Мавродиева
© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на автора и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: