Анализ на речта на Зендая на церемонията по връчване на телевизионните награди „Еми“ на 12-ти септември 2022 г.

by admin on 16.05.2023

Анализ на речта на Зендая на церемонията по връчване на телевизионните награди „Еми“ на 12-ти септември 2022 г.
Комуникативна ситуация
Речта е произнесена от Зендая на церемонията по връчване на телевизионните награди „Еми“ на 12-ти септември 2022 г. Линк към речта – https://www.youtube.com/watch?v=jpxNOnNNCn8&list=WL&index=1 (речта започва на 1:56 от клипа)
Място
Церемонията по връчването на наградите „Еми“ се е провела на живо на 12 септември 2022 г. в театър “Майкрософт”(От откриването си през 2007 г. театърът се е превърнал в място за провеждане на множество награди на развлекателната индустрия, най-вече наградите Primetime Emmy) в центъра на Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Наградите “Еми” са широка гама от награди за художествени и технически постижения в американската и международна-та телевизионна индустрия. През цялата календарна година се провеждат редица годишни церемонии за наградите “Еми”, всяка със собствен набор от правила и категории награди.
За оратора
Зендая Маре Стормър Колман е родена на 1 септември 1996 г. в Оукланд, Калифорния, в се-мейството на учителите Клеър Стърмър и Казембе Аджаму Колман. баща ѝ е афроамерика-нец с нигерийски произход, майка ѝ има немски и шотландски произход. Зендая е американ-ска актриса и певица. Получавала е различни отличия, включително две награди “Primetime Emmy” и “Златен глобус”. Родена и израснала в Оукланд, Калифорния, Зендая започва карие-рата си като детски модел и бек вокалистка.
Дебютира в телевизията като Роки Блу в сит кома Shake It Up на Disney Channel (2010-2013 г.) и участва като титулярния герой в сит кома K.C. Undercover (2015-2018 г.). Дебютът ѝ в игралното кино е през 2017 г. с филма за супергерои “Спайдър-мен: Завръщане у дома”, а по-късно учас-тва и в неговите продължения. Ролята на Зендая като Ру Бенет, бореща се с наркотиците тий-нейджърка, в тийнейджърския драматичен сериал на HBO “Еуфория” (2019 г. – досега) я прави най-младата носителка на наградата “Еми” за изключителна главна женска роля в драматичен сериал на Primetime, която печели два пъти.
Сред филмовите ѝ роли са мюзикълът “Най-великият шоумен” (2017), романтичната драма “Малкълм и Мари” (2021) и научнофантастичният епос “Дюн” (2021). В допълнение към ак-тьорската си кариера Зендая се е насочила и към музиката. През 2011 г. тя издава синглите “Swag It Out” и “Watch Me”, като последният е в сътрудничество с Бела Торн. През 2012 г. тя подписва договор с Hollywood Records. Дебютният ѝ едноименен студиен албум (2013 г.) е издаден с умерен успех.
Социалната роля на Зендая
Зендая подкрепя кампании за повишаване на осведомеността за общностите с недостатъчно грижи, за училищата в неравностойно положение и за финансова подкрепа на училищата. През септември 2017 г. тя си партнира с фондация Verizon като говорител на националната им инициатива #WeNeedMore, за да предостави на децата технологии, достъп и възможности за обучение.
Зендая е феминистка и през януари 2017 година се включва в женското шествие във Вашинг-тон, за да покаже подкрепата си за правата на жените. училище в Оукланд, финансирайки иновативна учебна програма по компютърни науки. По-рано е говорила за преживяванията си като чернокожа жена в Холивуд и използва социалните медии, за да говори за расизма, изби-рателните права и насилието. В продължение на години тя изразяваше подкрепата си за дви-жението Black Lives Matter. През март 2018 г. Зендая си партнира с Google.org, за да се отбла-годари на учениците от градското училище в Оукланд, като финансира иновативна учебна програма по компютърни науки.
Аудитория
Речта за анализ е произнесена пред членовете на Филмовата академия на САЩ, колективите на номинираните филми (например актьори, режисьори, сценаристи и т.н.), гостите, на живо по всички телевизии и в интернет.
Жанрови особености
Тази реч е монолог и попада в графа ” епидейктическа “, това е благодарствена реч. Ораторът е активен, аудиторията е зрител и слушател като участва с аплодисменти и възгласи в края на речта.
Обръщения
В благодарствената си реч Зендая се обръща първоначално към актьорския състав и екип на “Еуфория”, след тях благодари на Филмовата академия, семейството и приятелите и . След това изказва благодарности към създателя на „Еуфория“ Сам Левинсън. Завършва с благодар-ност към онези, които са споделили историята си с нея.
Увод, изложение, заключение
Зендая изнася благодарствена реч с която се обръща към всички, на които иска да изкаже бла-годарност за подкрепата, която са и оказали. Тя започва речта си по емоционален начин – очевидна е радостта след връчването на наградата. Вълнението може да се припознае по колебанието и емоционалността в тембър на гласа. Актрисата продължава речта си с по-конкретни благодарности към актьорския състав и екип на “Еуфория”, Филмовата академия, семейството и приятелите и, както и към създателя на „Еуфория“ Сам Левинсън. В края на реч-та ораторката споделя желанието и сериалът да помага на хората да се излекуват и завършва с благодарност към онези, които са споделили историята си с нея, като накрая споделя как винаги ще ги носи със себе си и „нея“, визирайки героинята си от сериала.
Аргументация и основни апели
Ролята на Зендая в обществото е утвърдена като талантлива актриса и като човек, който отс-тоява каузата си чрез ежедневните си действия. Тези две социални роли, съчетани в една личност, са аргументът, който допълва речта на Зендая. Когато хората са уверени в личността, която говори, посланието им не само се чува, но и се разбира.
Реторични фигури и похвати
Епанафора – характеризира се с повторение в края на предходната и началото на следващата фраза: „…Благодаря на Академията. Благодаря на моите приятели и семейство, някои от които са тук тази вечер. Благодаря на Сам,…“.
Градация – речта на Зендая въври с градация, като накрая отправя важно послание към фено-вете на Ру: „…искам да благодаря на всички, които споделиха историята си с мен, искам да знаете, че всеки, който е обичал Ру или се чувства че те са Ру, искам да знаете, че съм толкова благодарна за вашите истории и ги нося със себе си и ги нося с нея…“.
Неезикови средства/ невербално поведение
Невербалната комуникация е изпълнена с жестове на смирение и благодарност. Движенията на тялото и заекването подсказват емоцията от спечелването на толкова значима награда и поставянето на чисто нов рекорд.
Следкомуникативен етап
Зендая официално влезе в историята на наградите “Еми”, като спечели награда за изключи-телна главна женска роля в драматичен сериал за втора поредна година – изпълнението ѝ на Лу в “Еуфория” развълнува както публиката, така и критиците и постави Зендая на пиедестал, който едва ли скоро ще падне. С победата си на 12 септември тя стана най-младият човек, спечелил две награди “Еми”, и първата чернокожа жена, спечелила две златни статуетки за главна роля. През 2020 г. тя спечели първата си награда “Еми” за емоционалната си, но често измъчвана героиня Лу в сериала на HBO “Еуфория”. Тази година тя отново счупи рекорда с четири номинации за наградата. Тя стана най-младата актриса, номинирана два пъти за най-добра актриса, и най-младият продуцент, който е номиниран едновременно. Зендая се със-тезава два пъти в категориите за актьорско майсторство, продуцентство и оригинална песен. „Според последните новини отвъд океана, 26-годишната актриса си е осигурила нов договор с HBO за третия сезон на сериала „Еуфория“. В сделката се казва, че Зендая ще получава по 1 милион долара на епизод, което би я направило най-високоплатената телевизионна звезда в Холивуд и може би най-младата актриса, която получава подобна заплата. “

© Дарина Лозанова, анализ, студент от специалност ПИС, Философски факултет на Софийския университет, учебна дисциплина „Комуникативни умения“, преподавател проф. дн Иванка Мавродиева, 2023 г.
Виж връзка с речта в рубриката “Речи и дебати”
https://www.online.rhetoric.bg/custom%20structure%20/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

© Онлайн справочник по реторика
Цитирането на студента и на Онлайн справочника по реторика е задължително.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: